Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Spændingen stiger mellem Kina og Japan

Kinesisk overflyvning af omstridt øgruppe fik torsdag Japan til at sende otte kampfly i luften for at jage det kinesiske fly væk.

To japanske F15 under en træningsøvelse i 2005.
To japanske F15 under en træningsøvelse i 2005.

Otte japanske F-15 kampfly gik torsdag på vingerne omkring middag lokal tid for at jage et kinesisk fly væk fra luftrummet over en øgruppe i Det Østkinesiske Hav, som begge lande gør krav på og som Japan kontrollerer.

Det ligger ikke klart om de japanske fly fik kontakt, men ifølge Reuters meddelte det japanske forsvarsministerium senere, at det kinesiske fly havde forladt området.

Øgruppen, som Japan kalder Senkaku og kineserne kalder Diaoyu, har været centrum i en strid mellem de to lande, både før og efter at den japanske regering købte den af en privat japansk ejer i september. Øgruppen ligger i et fiskerigt farvand hvor havbunden menes at rumme store naturgasforekomster. Striden er siden regeringens køb blevet optrappet, og begge lande har sendt flådefartøjer til området, hvor de skygger hinanden i en militær udgave af »katten efter musen«. Japan sendte torsdag en protest til den kinesiske regering:

- På trods af vores gentagne advarsler er den kinesiske regerings skibe tre dage i træk trængt ind på vores territorialfarvand, lyder det fra den japanske kabinetschef, Osama Fujimura.

- Det er yderst beklageligt, at vores luftrum oven i det er blevet krænket på denne måde, sagde han og tilføjede, at Japan officielt har protesteret gennem diplomatiske kanaler.

Svaret fra Kina kom under en almindelig pressebriefing, hvor en talsmand Hong Lai fra det kinesiske forsvarsministerium betegnede den kinesiske flyvning som »helt normal«, men han bad Japan om at stoppe med at sejle ind i farvandet og holde sig ude af luftrummet over øerne, oplyser Reuters.

- Diaoyu og omliggende øer er en del af Kinas territorium, og derfor er kinesisk trafik over øerne helt normal, lød det fra talsmanden.

Formålet med den japanske regerings overtagelse af øerne i september var at holde dem på afstand af nationalistiske japanske politikere. Men ved det kommende parlamentsvalg den 16. december, ventes det konservative Liberale Parti under tidligere premierminister Shinzo Abe at genvinde magten. Shinzo Abe har i valgkampen angrebet regeringspartiet Det demokratiske Parti for eftergivenhed overfor Kina og har desuden lovet at øge forsvarsudgifterne med fokus på ikke mindst kystbevogtningen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.