Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

SpaceX genbruger raket og kapsel på tur til rumstation

Det amerikanske rumfartsselskab benyttede genbrugt raket og kapsel til at levere dansk forskningsudstyr.

Der var dansk isenkram om bord, da SpaceX mandag affyrede en raket mod Den Internationale Rumstation (ISS). Scanpix/John Raoux
Der var dansk isenkram om bord, da SpaceX mandag affyrede en raket mod Den Internationale Rumstation (ISS). Scanpix/John Raoux

Det amerikanske rumfartsselskab SpaceX sendte mandag en raket og en rumkapsel, der begge har været brugt før, afsted mod Den Internationale Rumstation (ISS).

Det er anden gang, at selskabet gennemfører den slags missioner.

»Falcon 9 er på vej,« sagde en kommentator for SpaceX, da raketten blev sendt afsted fra Cape Canaveral, Florida, klokken 16.30 lokal tid.

Jessica Jensen, der er chef for SpaceX' såkaldte Dragon-missioner, siger, at raketten tidligere blev brugt på en mission i august 2017.

Rumkapslen, der rummer lasten til rumstationen, blev brugt på en mission i april 2016.

Første gang, SpaceX gennemførte en mission med genbrugte raketter og kapsel, var i december 2017.

Missionerne er et led i SpaceX' bestræbelser på at reducere omkostningerne ved rumfart gennem genbrug af de dyrebare raketter og rumkapsler.

»Det virkelig fantastiske er, at dette er ved at blive normen,« siger Jessica Jensen.

Mandagens opsendelse markerer SpaceX' 14. forsyningsmission for Nasa. Selskabet har indgået en aftale med det amerikanske rumfartsagentur om at levere forsyninger og udstyr til astronauter, der lever i kredsløb om Jorden.

Kontrakten med Nasa indbringer selskabet 1,6 milliarder dollar.

Om bord på raketten er en last på omkring 2,6 ton. Lasten omfatter mad og forskningsudstyr, der blandt andet skal bruges til studier af tordenvejr.

Bag forskningsprojektet står danske DTU Space, der har været med til at bygge observatoriet Asim, der skal fotografere store lynfænomener, der kaldes »røde feer«, »blå jets«, »åndehaloer« og »elvere«.

Det forventes, at rumkapslen kobler sammen med rumstationen tidligt onsdag morgen amerikansk tid.

Derefter vil den gå i kredsløb i en måned, før den vender tilbage til Jorden.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.