Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sovjetisk pilot er på vej hjem efter tre årtier

I 1987 blev en pilot skudt ned under Sovjetunionens krig i Afghanistan. Først nu er han dukket op igen – og vil godt hjem inden alt for længe.

Både russiske styrker og andre lande er stadig til stede i Afghanistan. Billedet her viser en russisk Mi-17 transporthelikopter over provinsen Helmand i 2009. Foto: Romeo Gacad/AFP
Både russiske styrker og andre lande er stadig til stede i Afghanistan. Billedet her viser en russisk Mi-17 transporthelikopter over provinsen Helmand i 2009. Foto: Romeo Gacad/AFP

En russisk pilot har været savnet og regnet for død siden 1987 – men dukkede op igen for få dage siden.

Det skriver dagbladet The Guardian samt nyhedsbureauerne TASS og RIA Novosti.

Piloten blev skudt ned over Afghanistan i forbindelse med den afghansk-sovjetiske krig og forsvandt derefter sporløst.

Han var med i den blodige konflikt fra 1979 til 1989 mellem Afghanistans russisk støttede regering og en række islamiske oprørsgrupper, mujahedin, der fik støtte med våben og træning af bl.a. USA. Krigen kostede op mod 150.000 menneskeliv og var efter mange iagttageres opfattelse medvirkende til Sovjetunionens undergang få år efter.

Russerne mistede i alt 125 fly under den ti år lange konflikt i Afghanistan og måtte i alt melde omkring 300 soldater savnet. 30 af de savnede er siden dukket op og vendt tilbage til deres hjemland.

Men hvem er piloten?

Omstændighederne ved den aktuelle sag er stadig uklare. Den pågældende pilot blev tilsyneladende opsporet af en russisk-amerikansk arbejdsgruppe med speciale i savnede soldater og krigsfanger.

Afghanerne havde lejre for krigsfanger i Pakistan under krigen. Manden fra det nedskudte fly opholder sig efter forlydender stadig på pakistansk jord og vil nu gerne hjem.

Flere krigsfanger forblev frivilligt blandt de afghanske styrker efter konflikten og har i visse tilfælde konverteret til landets religion.

Pilotens identitet er endnu ikke offentliggjort. The Guardian har gennemgået listen over savnede piloter fra året 1987 og set Sergej Panteljuk som en mulighed. TASS mener, den genfundne kan være identisk med Aleksandr Mironov.

»Hans tilbagekomst vil kræve intenst arbejde fra både offentlige organisationer og diplomater,« siger en kilde fra den russiske veteranforening til TASS. Arbejdet vil formentlig vare et års tid.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.