Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Søvndal: Slutspil på vej i Syrien

Udenrigsminister Villy Søvndal er enig med NATO-toppen i, at Syriens præsident Assad står for fald. Han tør dog ikke spå om, hvornår borgerkrigen slutter.

Oprørerne er ved at vinde borgerkrigen i Syrien. Sådan lyder meldingen fra NATOs topledelse i skikkelse af generalsekretær Anders Fogh Rasmussen og general Knud Bartels, chef for alliancens militære kommando.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) er enig i analysen og forventer, at præsident Bashar al-Assads dage ved magten er talte.

- Når man ser situationen på jorden, så vinder oprørerne frem. De sikrer sig kontrol over stadig større områder og er i stand til at erobre kaserner og våbendepoter fra regeringen. Vi ser en markant bevægelse til oprørernes fordel, og det ser ud til, at det er gået meget hurtigt inden for den seneste måned eller halvanden, siger udenrigsministeren til Berlingske Nyhedsbureau.

Han tør dog ikke spå om, hvornår regimet vil kollapse.

- Vi er uden tvivl i gang med et slutspil, men det er svært at sige, hvor længe det varer. Der er en række psykologiske mekanismer, der spiller ind, både hos regeringens støtter og hos oprørerne. Hos regeringsstyrkerne er spørgsmålet, om det overhovedet giver mening at kæmpe videre, mens det blandt oprørerne kan have en stærk psykologisk effekt, hvis de tror på, at der er en snarlig sejr i udsigt, siger Villy Søvndal.

Den danske udenrigsminister har stor tiltro til den opposition, der står til at overtage magten efter Assad.

- Jeg bliver ret opløftet, når jeg ser den nuværende oppositions sammensætning, for den repræsenterer de forskellige etniske og politiske grupperinger i Syrien. Den er også i stand til at bygge bro over den eksterne og den interne opposition, så på den måde er det den mest inddragende opposition, vi har haft, siger han.

Når Assad er væltet, vil det internationale samfund ifølge Villy Søvndal spille en vigtig rolle i genopbyggelsen af det syriske samfund. Men sideløbende er det ifølge udenrigsministeren også vigtigt, at de gamle magthavere stilles til ansvar for deres forbrydelser.

- Vi insisterer på, at mennesker, der begår overgreb mod befolkningen, skal stå til ansvar for deres gerninger, og i sagens natur vil Bashar al-Assad blive sat for en domstol sammen med folkene omkring sig. Det giver ingen mening at være tilhænger af et internationalt retssystem, hvis man ikke bruger det i så groft et tilfælde, som man ser her, siger han.

- Der er ingen tvivl om den danske position på dette område: Assad skal retsforfølges, fastslår Søvndal.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.