Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Søvndal retter hård kritik mod Hviderusland

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) tager skarpt afstand fra Hvideruslands udvisning af den svenske ambassadør efter »bamse-invasion«.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) mener ikke, at Hvideruslands udvisning af Sveriges ambassadør hører nogen steder hjemme. Sagen skal nu drøftes i EU.
Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) mener ikke, at Hvideruslands udvisning af Sveriges ambassadør hører nogen steder hjemme. Sagen skal nu drøftes i EU.

Sagen om svenske demokratiaktivisters faldskærmsnedkastning af flere hundrede bamser over Hviderusland har på få dage udviklet sig til en diplomatisk strid på tværs af landegrænser. I forvejen har den hviderussiske præsident, Aleksandr Lukasjenko, fyret to af sine højtstående generaler og anholdt to hviderussere, som risikerer op til syv års fængsel for blandt andet at have filmet bamserne, der dalede mod jorden i faldskærme, mens de holdt små skilte med budskaber om ytringsfrihed og demokrati.

Nu blander udenrigsminister Villy Søvndal (SF) sig også i konflikten. Han tager skarpt afstand fra Hvideruslands opsigtsvækkende beslutning om at udvise den svenske ambassadør i Minsk, Stefan Eriksson. Anklagerne mod ambassadøren går blandt andet på, at han har for tæt kontakt til den hviderussiske opposition.

- Udvisningen af den svenske ambassadør i Minsk hører ingen steder hjemme. Jeg har fuld forståelse for, at Sverige tager tilsvarende skridt over for den hviderussiske ambassade i Stockholm, siger Søvndal i en udtalelse.

Han refererer til svenskernes modtræk, som prompte bestod i at nægte den nyudpegede hviderussiske ambassadør til Stockholm adgang til Sverige og i øvrigt inddrage to hviderussiske diplomaters opholdstilladelse.

Villy Søvndal ser udvisningen af Stefan Eriksson som endnu et uforståeligt skridt fra præsident Lukasjenkos styre, hvor de mest basale rettigheder i forvejen bliver nægtet den hviderussiske befolkning.

- Danmark har sammen med EU reageret skarpt på de hviderussiske myndigheders overtrædelser af individuelle menneskerettigheder ved at indføre sanktioner mod både mod enkeltpersoner og virksomheder med tætte bånd til styret. Samtidig støtter vi aktivt det hviderussiske civilsamfund. Vi vil fortsat arbejde for en modernisering af Hviderusland med fokus på demokrati, menneskerettigheder og retsstatsprincipper, siger Villy Søvndal.

Hans reaktion er helt på linje med hans svenske udenrigsministerkollega, Carl Bildt, som kalder Hvideruslands ageren i sagen »skandaløs«.

- Den viser regimets sande natur, skriver han på Twitter og bakkes op af Norges udenrigsminister Jonas Gahr Støre:

- Jeg stiller mig uforstående over for udvisningen af Sveriges ambassadør i Hviderusland. Det bidrager kun til Hvideruslands isolation, skriver Støre.

I Minsk har piben ikke overraskende en helt anden lyd. På stats-TV anklager Hvideruslands udenrigsminister, Sergei Martynov, Stefan Eriksson for en række uhyrligheder. En af de mest besynderlige anklager går på, at Eriksson er skyld i, at den svenske møbelgigant IKEA endnu ikke er rykket ind i Hviderusland.

- Han har forsøgt at skade vores land så meget som muligt [...] prøvede at skabe konflikter mellem vores lande [...] var involveret i undergravende virksomhed i vores land, sagde udenrigsministeren ifølge oppositionsmediet Charter97.

»Europas sidste diktatur«, som Hviderusland kaldes, har en lang tradition for at fængsle kritikere af Lukasjenkos hårdhændede styre, som har varet siden 1994. Menneskerettighedsforkæmpere, aktivister og uafhængige journalister bliver rutinemæssigt forfulgt i den tidligere sovjetstat, og ved sidste præsidentvalg i 2010 endte valgnatten med, at syv af Lukasjenkos modkandidater var fængslet.

Ifølge Human Rights Watch er hundredvis af prodemokratiske demonstranter blevet straffet med administrative eller strafferetlige sanktioner, ofte på baggrund af mangelfulde beviser.

EUs udenrigschef, Catherine Ashton, understregede fredag, at EU og Sverige er fast besluttet på sikre modernisering i Hviderusland og på at udbrede europæiske værdier - særligt demokrati, menneskerettigheder og retsstatsprincipper.

Næste gang EUs Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Komité mødes i Bruxelles vil »relevante EU-foranstaltninger« i forhold til Hviderusland blive drøftet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.