Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Søvndal: Kina må fjerne støtten til Nordkorea

Søvndal tager kraftig afstand fra Nordkoreas atomprøvesprængning. Hvis situationen i det østlige Asien skal forbedres, må Kina fjerne sin støtte til Nordkorea, siger Villy Søvndal.

Sydkoreanske soldater på march i den demilitariserede zone mellem de to Koreaer. Nordkoreas prøvesprængning er den tredje i rækken.
Sydkoreanske soldater på march i den demilitariserede zone mellem de to Koreaer. Nordkoreas prøvesprængning er den tredje i rækken.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) mener, det vigtigt, at FNs Sikkerhedsråd kommer med en ensidig fordømmelse af Nordkoreas atomprøvesprængning, og særligt Kinas reaktion bliver afgørende.

»Kina er ret træt af Nordkorea, der bliver ved med at forvolde problemer i regionen, og Kina finansierer oven i købet en del af det. Jeg håber, de vil tale i klar tekst omkring situationen,« siger Villy Søvndal, der kalder Kina »nøglen« til at løsne spændingerne i regionen.

Det kinesiske udenrigsministerium tager i en udtalelse afstand fra Nordkoreas handlinger, men opfordrer alle parter til at finde en løsning »gennem dialog«. Ifølge Peter Kim Laustsen, souschef ved Forsvarsakademiet, er situationen svær for Kina.

»Kina vil gerne vise sig som en ansvarlig stormagt. Men de vil også helst undgå, at regimet falder sammen, for det vil resultere i en stor flygtningestrøm til Kina. Lige nu er Nordkorea en nødvendig torn i øjet på Kina,« siger han.

Villy Søvndal anerkender, at det kan være svært at få Kina til at tage skridt mod Nordkorea på grund af den mulige immigration til Kina. Derfor kan det blive nødvendigt, at vestlige lande giver garantier om at støtte Kina, hvis de til gengæld presser Nordkorea, mener Villy Søvndal.

»Jeg tror, at der allerede nu er kontakter til Kina, der skal sikre, at Kina kan få rum til at presse Nordkorea maksimalt,« siger han og fortsætter:

»Vi skal afsøge alle muligheder for at få Kina til at lægge pres på Nordkorea«.

FNs Sikkerhedsråd mødes klokken 15 dansk tid, hvor den nordkoreanske atomprøvesprængning er på dagsordenen.

TV: Nordkorea bekræfter succesfuld prøvesprængning

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.