Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Søvndal i ny kinesisk linedans

For tredje gang på godt et år skal udenrigsminister Villy Søvndal mødes med sin kinesiske kollega, Yang Jiechi. Dagsordenen er en balancegang mellem to hensyn: menneskerettigheder og eksportinteresser.

I Udenrigsministeriet ses det som en fjer i hatten på Danmark, at Søvndal for tredje gang på 14 måneder skal mødes med sin kinesiske kollega.
I Udenrigsministeriet ses det som en fjer i hatten på Danmark, at Søvndal for tredje gang på 14 måneder skal mødes med sin kinesiske kollega.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) har fået en kinesisk kammerat. I hvert fald skal Søvndal i næste uge igen-igen mødes med sin kinesiske kollega, Yang Jiechi, der var med i Danmark under det stort anlagte kinesiske statsbesøg i Danmark i foråret.

Det er tredje gang på blot 14 måneder, at de to udenrigsministre mødes, og det ses som en fjer i hatten på Danmark. Det er noget, mange andre lande kun drømmer om, påpeger Udenrigsministeriet.

- Jeg er glad for at kunne møde min kinesiske kollega Yang Jiechi for tredje gang. Kina bliver stadig vigtigere for verden og for os, understreger Villy Søvndal over for b.dk i en skriftlig udtalelse om den forestående Kina-tur.

- Samtidig står Kina over for flere store udfordringer - for eksempel bæredygtig økonomisk vækst, hvor Danmark har meget at byde på. Det skal vi udnytte til fordel for dansk eksport og arbejdspladser, mener Villy Søvndal.

På den netop afsluttede partikongres i det kinesiske kommunistparti blev det igen slået fast, at bæredygtighed vil være et nøglebegreb i Kina i de kommende år. Det vil derfor nu ifølge Villy Søvndal være oplagt at gøre status og sætte nye mål for samarbejdet på det grønne område - blandt andet på grundlag af regeringens vækstmarkedsstrategi for Kina fra maj.

Under besøget i Kina, der indledes på mandag, skal Villy Søvndal åbne et arrangement om energi, miljø og bæredygtighed på den danske ambassade. Det er en meget velbesøgt begivenhed mod årets slutning med deltagelse af kinesiske og danske virksomheder samt embedsmænd fra de centrale kinesiske ministerier på området.

Villy Søvndal vil her få lejlighed til at møde nøglepersoner og uformelt at drøfte sektorens udfordringer og muligheder.

Intet møde med systemkritikere

Søvndal og Jiechi skal også drøfte de politiske betændte menneskerettigheder. De indgår som et fast element, som udenrigsministeriet udtrykker det.

- Der er problemer, som korruption og retssikkerhed, som den nye ledelse har sagt, den vil takle. Derfor vil jeg også bruge det gode bilaterale forhold til at søge en bredere dialog med Yang Jiechi herom, også på de punkter, hvor vi ikke ser ens på tingene som menneskerettigheder og Tibet, oplyser Villy Søvndal.

Det er dog ikke en del af programmet, at den danske udenrigsminister også skal mødes med nogle af de kontroversielle kinesiske dissidenter. Det vil være en så grov fornærmelse af de kinesiske værter, at det vil kunne overskygge alle de andre emmer under besøget, er vurderingen.

Til gengæld skal Villy Søvndal mødes med kinesere, der beskæftiger sig med menneskerettighederne som forskere, kommentatorer og bloggere.

Desuden skal Søvndal mødes med Danmarks projektpartnere på menneskerettighedsområdet, ikke mindst inden for strafferetsplejelovgivning. Her vil også den politiske udvikling og menneskerettighedssituationen i Kina blive drøftet mere generelt, påpeger ministeren

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.