Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Søvndal frygter for Gazas fremtid

Den danske udenrigsminister finder situationen i Gaza »dybt ulykkelig«, og han frygter for fremtiden, fordi åbningen for forhandling bliver mindre og mindre.

En palæstinensist kvinde holder beskyttende om sit barn på vej ud af en bombet bygning i Gaza-striben. De civile - især i antallet af dræbte og sårede kvinder og børn - betaler prisen for den væbnede konflikt mellem Israel og Hamas.
En palæstinensist kvinde holder beskyttende om sit barn på vej ud af en bombet bygning i Gaza-striben. De civile - især i antallet af dræbte og sårede kvinder og børn - betaler prisen for den væbnede konflikt mellem Israel og Hamas.

Den eskalerende situation med seks dages bombardementer mellem Israel og Hamas i Gaza viser, at parterne endnu er langt fra hinanden, og at en våbenhvile - som FNs generalsekretær Ban Ki-moon kræver - har lange udsigter. Den danske udenrigsminister, Villy Søvndal (SF), ser bekymret på konfliktens udvikling.

- Jeg frygter meget for fremtiden, fordi tiden for den generation af palæstinensere, som kan og vil forhandle, risikerer at rinde ud, hvis ikke der findes en snarlig løsning. Fra europæisk side vil vi appellere til begge parter om at udvise besindighed, siger han.

Igen mandag morgen blev der gennemført flere angreb. I de tidlige morgentimer blev tre palæstinensere dræbt i et israelsk luftangreb mod Gaza, mens søndag blev den hidtil blodigste dag i konflikten. Mindst 26 beboere i Gazastriben blev ifølge BBC dræbt, heriblandt 14 kvinder og børn.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, sagde søndag, at han er klar til at udvide operationen, efter at man har besluttet at indkalde op til 75.000 soldater fra reserven.

- Det er dybt ulykkeligt, hvad vi ser i Gaza. Selvfølgelig har Israel ret til forsvar, men der må og skal være en proportionalitet i reaktionerne. Det er meget trist, det vi ser, og for mig understreger det, at der er et benhårdt krav til en forhandlet løsning, som giver to stater ved siden af hinanden, i stedet for det vanvid vi - på hvem ved hvilket årti - er vidner til, siger Villy Søvndal.

Det samlede tabstal efter de seneste seks dages angreb ligger på 80 palæstinensere, mens tre israelere er blevet dræbt. Samtidig er flere end 700 blevet såret under angrebene, heriblandt 50 israelere.

Og udsigten til, at angrebene standser, er lang, fordi parterne hver især kræver, at det skal ske fra modpartens side.

Ifølge Reuters skriver Izzat Risheq, der arbejder for Hamas’ politiske leder, Khaled Meshaal, på Facebook, at Hamas kun er klar til våbenhvile, når Israel »stopper aggression, stopper målrettede snigmord og løfter blokaden mod Gaza«.

På den anden side skriver Israels vicepremierminister, Moshe Yaalon, ifølge Reuters på Twitter, at »hvis der er stille i syden, ingen raketter bliver skudt mod israelske borgere og heller ingen terrorangreb planlagt fra Gaza-striben, så vil vi ikke angribe«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.