Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Snart tager de vel en pose på hovedet og leger Ku Klux Klan«

Var det bøllemetoder eller nødværge, da et tysk borgerværn marcherede en irakisk asylansøger ud af en Netto-butik og bandt ham fast til et træ på parkeringspladsen? Den tyske flygtningedebat har fået et nyt brændtpunkt.

Voldeligt overgreb eller nødværge? En video fra den lille by Arndsdorf tolkes vidt og bredt i Tyskland.
Voldeligt overgreb eller nødværge? En video fra den lille by Arndsdorf tolkes vidt og bredt i Tyskland.

»Det har intet at gøre med civilcourage. Hvad bliver det næste - at de klynger folk op i? Snart tager de vel en pose på hovedet og leger Ku Klux Klan,« siger en oprørt borger i den lille by Arnsdorf, som lige nu er i fokus af den tyske asyldebat.

Den indignerede borger, Kay Scheidemantel,  er medlem af kommunalbestyrelsen i Arnsdorf for venstrepartiet De Linke. Han er i oprør over en hændelse i Nettobutikken i Arnsdorf, der ligger i delstaten Sachsen, helt ovre i det sydøstlige hjørne af Tyskland nær grænsen til Polen og Tjekkiet.

Ingen ved endnu helt nøjagtigt, hvad der gik forud for hændelsen, men den endte med at en irakisk mand sad lænket til et træ ude på parkeringspladsen, efter at være blevet slæbt ud af Nettobutikken af fire mænd fra et lokalt borgerværn.

»Jeg støtter fuldt og helt den måde, det foregik, ud fra det, vi ved nu. Man kan helt sikkert diskutere, om det er bedre at vride armen om på nogen eller bruge kabelclips til at fastholde dem, men på et tidspunkt må borgerne jo forsvare sig selv,« siger Arvid Samtleben, der er medlem af det EU-skeptiske og indvandrerkritiske Alternative für Deutschland (AfD).

Hændelsen i Netto-butikken fandt sted den 21. maj. Videoen blev offentliggjort den 1. juni og dominerer lige nu den standende tyske debat om håndteringen af de mange asylansøgere og migranter, der er kommet til landet.

Den lille by Arnsdorf har »trendet« i flere dage som hashtag på Twitter. Kommentarerne går fra den ene yderlighed til den anden. Fra  »Den som forhindrer en købmand i at blive slået ned, er en helt, hvis angriberen er tysk, men racist, hvis angriberen er udlænding« til  »Indtil alle tyskere sidder bundet til træer af lokale militser for at nægte at forlade en butik, er hændelserne i Arnsdorf RACISME«

Videoen er optaget inde fra Nettobutikken og i starten ser man en mand, der står med et par vinflasker i hånden. Han mundhugges med flere af de butiksansatte. Der er tydeligvis en konflikt, men andre kunder går tæt forbi manden for at handle.

Politiet har senere oplyst, at manden er en irakisk asylansøger, som får behandling på en psykiatrisk klinik.

På videoen træder fire mænd nu ind i butikken og går direkte hen til manden med flaskerne og griber - uden ord eller andet forsøg på kontakt - fat i ham. De vrister flaskerne ud af hans hænder og fører ham mod udgangen. Efter nogle meter begynder manden at stritte imod og der opstår et kortvarigt håndgemæng. Manden råber på gebrokkent tysk »Hvad vil du med mig? Hvad vil du med mig?«

Mændene overmander ham med lethed og marcherer ham ud af butikken i armgreb.  Her slutter videoen. Ifølge vidner binder mændene ham ude på parkeringspladsen fast til et træ ved at sætte kabelklips om hans håndled

Politiet ankommer kort tid efter. Borgerværnsmændene forklarer, at de har bundet manden, fordi han udgjorde en fare for andre. Mændene sendes væk af politiet, ligesom de andre tilskuere ude på pladsen. Den fastholdte irakiske mand bliver klippet fri af træet og taget med.

»Hvor er det en skam, at man har brug for et borgerværn, ikke sandt?«, siger en kvindestemme på videoen, lige efter at irakeren er ført ud.

Politiet oplyser, at der ikke endnu er rejst sigtelse mod nogen i sagen. Man efterforsker dog de fire mænd for ulovlig frihedsberøvelse, mens den fastholdte mand efterforskes for at have truet personalet i Netto-butikken. Han var tilsyneladende vendt tilbage til butikken flere gange for at klage over et SIM-kort til mobil, som han havde købt dagen før.

Ifølge det lokale dagblad Sächsische Zeitung var politiet allerede blevet tilkaldt to gange, inden borgerværnet dukkede op. Hvordan de blev tilkaldt ligger heller ikke helt klart, men det er senere kommet frem, at en af mændene er medlem af den lokale kommunalbestyrelse for CDU, og det gør selvfølgelig selvtægts-debatten ekstra pikant, når de folkevalgte er involveret.

»Jeg fandt situationen meget truende. Man ved jo aldrig hvad man kan vente med den slags mennesker ... hvor aggressive, de kan blive,« forklarer et øjenvidne til hændelsen foran Netto-butikken til Der Spiegel, der som andre store tyske medier har været i Arnsdorf for at undersøge sagen nærmere. .

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.