Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Snart kæmpes der om Raqqa - Islamisk Stats sidste helle

Med en påbegyndt offensiv mod Raqqa, venter der snart et slag om Islamisk Stats hovedstad.

A U.S. fighter stands near a military vehicle, north of Raqqa city, Syria November 6, 2016. REUTERS/Rodi Said
A U.S. fighter stands near a military vehicle, north of Raqqa city, Syria November 6, 2016. REUTERS/Rodi Said

København. Mens irakiske styrker kæmper fra hus til hus for at presse Islamisk Stat (IS) ud af storbyen Mosul, er endnu en stor offensiv startet mod Islamisk Stat.

I Syrien har den amerikansk støttede oprørsgruppe Syriens Demokratiske Styrker (SDF) søndag indledt en offensiv mod Islamisk Stats bastion i Raqqa.

Og det betyder, at Islamisk Stat nu bliver presset i de to byer, der har størst betydning for dem, fortæller leder af Center for Militære Studier, Henrik Ø. Breitenbauch.

- Offensiven er først og fremmest symbolsk, fordi det har været hovedstaden for Islamisk Stat. Men mere konkret er det et praktisk strategisk problem for IS, fordi der nu ikke længere er et helle for dem, siger han.

Raqqa har været hovedstaden for Islamisk Stats selvudråbte kalifat, der omfatter områder i Irak og Syrien.

Islamisk Stats krigere fra blandt andet Mosul har hidtil kunnet trække sig tilbage til Raqqa. Men med en offensiv mod Raqqa, venter der et slag, der vil afskære dem fra den mulighed.

- Dermed kommer vi tættere på næste led i historien om IS, der sandsynligvis er et nederlag, der igen vil reducere IS til igen at være en terrororganisation, siger centerlederen.

Offensiverne kan altså betyde, at IS mister sit territorium. Det er netop målet for den amerikanskledede koalition mod IS, som Danmark er en del af.

Men blot fordi IS mister land, betyder det ikke, at den forsvinder.

- Når den militære kamp er overstået, så vil IS gå tilbage til at være en terrororganisation, på samme måde som al-Qaeda er det, siger Henrik Ø. Breitenbauch.

Ifølge ham kan IS fortsætte i det skjulte som en terrororganisation selv med færre krigere.

Det vil være scenariet, hvis de militære slag presser Islamisk Stat ud af de syriske og irakiske byer, lyder det.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.