Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Skuffede republikanere skal vende sig mod latinoer

Latinovælgerne kan være de konservatives nøgle til at erobre præsidentmagten ved næste valg, fremhæver eksperter.

Republikanske støtter var skuffede ved valgfest i Boston.
Republikanske støtter var skuffede ved valgfest i Boston.

Efter endnu et tabt præsidentvalg, står Republikanerne nok en gang tilbage som et parti, der skal finde en ny leder, når der er valg igen i 2016.

Det tabte valg bør få partiet til at søge nye veje, lyder det fra flere USA-eksperter, som har fulgt den nu overståede valgkamp tæt.

- Republikanerne skal tænke sig godt om. De bør overveje, om de er ved at blive for konservative og højredrejede, og om de i stedet skal lægge sig tættere på midten, siger Derek Beach, der er lektor i international politik ved Aarhus Universitet.

Har opbakning fra næsten halvdelen

Men grobunden for et stærkt Republikansk Parti er til stede, påpeger Jørn Brøndal, der er lektor i amerikansk historie ved Syddansk Universitet.

- Det er et knebent nederlag, de har lidt på nationalt plan. De fik mange stemmer fra amerikanerne, de tabte meget større i valgmandskollegiet (som afgør, hvem der skal være præsident, red.), men næsten halvdelen af befolkningen støtter dem, påpeger han og fortsætter:

- Men Republikanerne skal vende kritikken indad og genopfinde sig selv. Det, der har kendetegnet denne valgkamp er, at man ikke har inkluderet vigtige vælgergrupper som kvinderne og latinovælgerne.

Skal appellere til latinoer

Hvor Romney har stødt latinovælgerne - der er fællesbetegnelsen for folk med latinamerikanske rødder - fra sig, har Obama til gengæld talt stærkt til dem, understreger Derek Beach.

- Han har formået at appellere bredt til latinovælgerne, han fik dem til at stemme i lige så høj grad som i 2008, det er en stor bedrift, forklarer han.

Men selv om Obama traditionelt står stærkt blandt de ikke-hvide vælgere, så er det ingen naturlov, at latinoerne foretrækker Det Demokratiske Parti, påpeger Jørn Brøndal.

- Under valgkampen er Romney gået ud med nogle barske budskaber mod latinoer, for at styrke sig over for højrefløjen i sit parti, og lige nu er Obama langt mere populær blandt latinoerne. Men sådan behøver det ikke at være. George W. Bush støttede eksempelvis en idé om at give amnesti til latinovælgerne, dengang han var præsident, forklarer han.

Tidligere på året gav Obama børn af illegale indvandrere lov til at søge arbejdstilladelse i USA, hvis de kan fremvise ren straffeattest, og Republikanerne bør overveje at bevæge sig i samme retning, for gruppen af latinovælgere bliver ikke mindre med tiden, fremhæver Jørn Brøndal:

- Republikanerne er nødt til at genoverveje deres hårde kurs over for latinovælgerne, for den går imod den demografiske udvikling, siger han.

Republikanerne kan nu vælge to veje op til næste valg, vurderer Derek Beach - en styrket konservativ retning og en mere moderat tilgang.

- De kan vælge en type som Romneys vicepræsidentkandidat, Paul Ryan, men han er meget konservativ. Og så risikerer Republikanerne en lang ørkenvandring, for de vil komme for langt væk fra latinoerne og mange af de hvide amerikanere. Men der er også mere moderate kandidater som Marco Rubio, der er senator i Florida, og som selv har latinorødder. Folk som ham kan være partiets fremtid, fordi han vil være bedre til at appellere til de sorte og latinoerne, siger han.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.