Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Skudsåret politiker til kamp mod våben

Hun blev ramt i hovedet under et masseskyderi i 2011, men overlevede mirakuløst. Nu er Gabrielle Giffords blevet et vigtigt våben i kampen mod USAs magtfulde våbenlobby.

Gabrielle Giffords. Arkivfoto.
Gabrielle Giffords. Arkivfoto.

Det tidligere kongresmedlem Gabrielle Giffords fra Arizona, der i 2011 overlevede være blevet ramt i hovedet under et masseskyderi, har stiftet en organisation, der skal arbejde for nye restriktioner på våbenområdet i USA og samtidig tage kampen op med den magtfulde våbenlobby NRA. Det skriver The Guardian.

Giffords er sammen med sin mand, den tidligere astronaut, Mark Kelly, blevet en af de førende stemmer når det gælder skærpet kontrol med våben i USA og hendes nye organisation, der har fået navnet Americans for Responsible Solutions, er endnu en torn i øjet for våbenindustrien, der har været under hårdt pres siden skolemassakren i Newtown sidste år.

I en stort opsat annonce i avisen USA Today beder organisationen amerikanerne om donationer til deres arbejde ved at slå fast, at der siden Giffords blev skudt for to år siden har været yderligere 11 masseskyderier i USA uden at der reelt er blevet gjort noget ved problemet.

- Når det kommer til at beskytte vores samfund mod masseskyderier, så har man end ikke forsøgt at løse problemerne, skriver parret.

Giffords er blevet en magtfuld stemme i våbendebatten i USA. Hendes historie om hvordan det lykkedes hende at vende tilbage til livet efter at være blevet skudt har gjort hende til en kendt og respekteret person blandt amerikanerne, og hun har blandt andet besøgt Newtown for at tale med nogle af familierne til de 20 børn og seks voksne, der døde ved massakren på Sandy Hook Elementary school.

Men det er stadig kun få detaljer, der er sluppet ud om hvordan Giffords rent faktisk ønsker at nye våbenrestriktioner skal udformes. Samtidig er hun og hendes mand tidligere blevet presset til at anerkende USAs grundlovssikrede ret til at bære våben samtidig med, at de har erkendt, at de begge selv er våbenejere.

Parret står dog ikke alene med deres nye organisation. En gruppe, der kalder sig Mayors Against Illegal Guns, lancerede tirsdag en tv-reklame med moderen Roxanna Green, hvis 9 år gamle datter Christina-Taylor Green blev myrdet i i den samme Tucson-massakre som Giffords overlevede. I reklamen retter Roxanna Green et spørgsmål direkte til de politiske ledere i Washington:

- Hvornår finder I modet til at udfordre våben-lobbyen?

I Det Hvide Hus har Barack Obama allerede indikeret, at han agter at gøre noget for at stoppe masseskyderierne. En taskforce med vicepræsident Joe Biden i spidsen er sat til at lave en rapport om problemet og i slutningen af denne måned ventes et forslag til, hvad der kan gøres fra politisk hold.

Se reklamen med Roxanna Green her:

      

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.