Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Skrappe krav til bilejere skal gøre luften renere i Delhi

Luftforureningen i den indiske hovedstad får myndighederne til at indføre strikse regler for private bilejere.

Delhi: Myndighederne i den indiske hovedstad, Delhi, indfører fredag skrappe krav, som private bilejere skal leve op til.

De strammere regler er blevet vedtaget for at imødegå alarmerende niveauer i byens luftforurening, skriver BBC.

I en indledende prøvefase på to uger vil private biler kun få tilladelse til at køre på bestemte dage. Hvornår man må køre, afhænger af bilistens nummerplade.

Nummerplader, der slutter på et lige eller et ulige tal, får således skiftevis lov til at bevæge sig ud i trafikken. Lige nummerplader på lige datoer, ulige på ulige dage.

Ambulancer, politibiler, brandbiler og taxier er dog undtaget for reglen, rapporterer BBC.

I Delhi er luftforureningen blevet mere massiv i løbet af vinteren, og den lokale regering er blevet pålagt at gøre noget ved problemet, efter at forureningen har nået et niveau ti gange over Verdenssundhedsorganisationen WHO's retningslinjer.

Nummerplade-reglen vil gælde fra klokken 08 til 20 fra mandag til lørdag. Søndag må alle biler gasse op.

- Den største udfordring er at få folk til at indse, at denne kamp mod luftforurening er til deres fordel, den er for deres helbred og for deres eget bedste, siger Delhis transportminister, Gopal Rai, til nyhedsbureauet AFP.

Kvinder får lov til at køre i deres biler alle dage, men de må kun være i selskab med andre kvinder og børn yngre end 12 år. Biler med handicappede personer vil også have tilladelse til at køre i Delhis gader alle dage.

Lokalregeringen har lejet 3000 private busser for at kunne tilbyde transport ind til Delhis centrum fra beboelsesområder. Det skal ifølge planen afhjælpe et ventet pres på de offentlige transportsystemer i byen.

Skoler er samtidig blevet lukket i prøveperioden, der varer ind til 15. januar. Lukningen skyldes ifølge BBC, at skolebusserne skal bruges til offentlig transport.

Hvis bilister overtræder prøvelovgivningen, kommer det til at koste 2000 rupier svarende til godt 200 kroner.

Kritikere mener, at lokalregeringens plan er upraktisk og ikke vil løse problemet med luftforurening i hovedstaden, mens miljøforkæmpere byder de strikse regler velkommen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.