Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Skotsk førsteminister på frierfødder fik en spansk kurv

Skotland vil blive i EU efter Storbritanniens nej, men Spanien afviser ønsket.

EU-Kommissionens formand,  Jean-Claude Juncker, tog kærligt mod den skotske førsteminister, Nicola Sturgeon, i Bruxelles - men understreger, at han ikke vil blande sig i interne, britiske anliggender. Foto: Eric Vidal/Reuters
EU-Kommissionens formand,  Jean-Claude Juncker, tog kærligt mod den skotske førsteminister, Nicola Sturgeon, i Bruxelles - men understreger, at han ikke vil blande sig i interne, britiske anliggender. Foto: Eric Vidal/Reuters

BRUXELLES: Knap havde den afgående britiske premierminister, David Cameron, forladt Bruxelles, før Skotlands førsteminister, Nicola Sturgeon, ankom i EU-hovedstaden til en hel serier af møder.

Nicola Sturgeon har siden den britiske folke­afstemning om EU-medlemskabet for en uge siden gjort det klart, at Skotland stemte overbevisende ja til at blive i EU, og det vil hun derfor kæmpe for. Hun har både luftet tanken om en teoretisk mulighed for et skotsk veto mod udtræden af EU samt sat gang i forberedelser til endnu en folkeafstemning om skotsk uafhængighed.

»Vores prioritet er at sikre, at der er en udbredt bevidsthed i Europa om Skotlands valg i folkeafstemningen og om vores ambition om at blive i EU,« sagde Nicola Sturgeon ifølge Reuters, inden hun fløj til Bruxelles.

I Europa-Parlamentet, hvor de store politiske grupper har travlt med at få indledt skilsmisseforhandlingerne med Storbritannien, blev Sturgeon modtaget med åbne arme – af formand Martin Schulz og af formændene for de største politiske grupper.

Og som en fjer i hatten tog EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, imod onsdag aften for at lytte på Sturgeon. Juncker understregede dog på et pressemøde i forbindelse med EU-topmødet, at han »ikke vil blande sig i et internt britisk anliggende.«

Til gengæld afviste formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, der leder EU-topmøderne, at mødes med Sturgeon, fordi det ikke ville være »passende«, som han lod forstå via sin talsmand.

Efter topmødet sagde Spaniens fungerende premierminister, Mariano Rajoy, at Spanien ikke vil acceptere en skotsk enegang og medlemskab af EU. Forklaringen er, at det kan give separatisterne i Catalonien vind i sejlene:

»Den spanske regering er imod enhver form for forhandlinger med andre end den britiske regering. Storbritannien træder ud og dermed også alle, som hører under Det Forenede Kongerige,« sagde Rajoy ifølge AFP.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.