Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Skolepiger har nu været bortført i 1000 dage i Nigeria

I april 2014 blev 276 piger bortført fra skole af Boko Haram. De fleste er fortsat i ekstremisternes vold.

Arkivbilledet her stammer fra Boko Haram og blev frigivet i 2014. Det viser angiveligt skolepigerne, der blev bortført fra byen Chibok i den nordlige del af Nigeria. 196 af pigerne er stadig i fangenskab 1000 dage efter bortførelsen. Scanpix/Ho
Arkivbilledet her stammer fra Boko Haram og blev frigivet i 2014. Det viser angiveligt skolepigerne, der blev bortført fra byen Chibok i den nordlige del af Nigeria. 196 af pigerne er stadig i fangenskab 1000 dage efter bortførelsen. Scanpix/Ho

Torsdag fandt soldater i Nigeria en skolepige, der var blandt de næsten 300 elever, som i 2014 blev bortført fra deres skole af den islamistiske gruppe Boko Haram.

Pigen havde en seks måneder gammel baby med sig, oplyste en talsmand for hæren.

Dermed kan Rakiya Abubakar, som pigen hedder, bliver genforenet med de skolekammerater, der havde held til at flygte i timerne efter kidnapningen.

Boko Haram frigav i oktober 21 elever efter forhandlinger med regeringen.

Men 196 af de 276 piger, som for præcis 1000 dage siden blev bortført fra en skole i Chibok i den nordlige del af det vestafrikanske land, er fortsat i fangenskab.

Massebortførelsen blev omtalt globalt. Og den ekstremistiske bevægelse fik sit navn slået fast internationalt.

Da Nigerias forrige regering ikke formåede at få pigerne befriet hurtigt, opstod støttegruppen Bring Back Our Girls. Den fik på sociale medier opbakning af USA's førstedame, Michelle Obama.

Den nuværende regering bliver også kritiseret. De piger, som er sluppet ud af Boko Harams kløer, bliver overvåget af myndighederne. Og det har udløst protester fra advokater og menneskeretsgrupper.

Myndighederne har forklaret, at pigerne får medicinsk og psykiatrisk behandling. Og præsident Muhammadu Buhari har lovet, at pigerne vil få den bedst mulige skolegang.

Andre hævder, at pigerne holdes under opsyn, så de ikke kan fortælle om de fejl, militæret har begået i mislykkede forsøg på at komme de bortførte piger til undsætning.

Boko Haram har gennem syv år ført en oprørskrig for at danne et islamisk kalifat i den nordøstlige del af Nigeria, der er Afrikas mest folkerige land.

- Denne dystre mærkedag er en påmindelse om ikke bare Chibok-pigernes forsvinden, men også alle de andre personer - deriblandt mange børn - som tilbageholdes af Boko Haram på gruppens skjulesteder rundt om i landet, siger Amnesty Internationals landechef for Nigeria, Makmid Kamara.

Amnesty mener, at bortførelserne er en krigsforbrydelse og opfordrer myndighederne til at gøre mere for at få pigerne befriet.

/ritzau/NTB

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.