Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Skønhedskonkurrence dropper udseende i bedømmelse

Miss America-deltagere skal ikke længere bedømmes på udseende, siger forkvinde Gretchen Carlsson.

I år bliver sidste år, hvor konkurrencen om at se bedst ud i en badetøj, vil indgå i skønhedskonkurrencen Miss America. Mel Evans/Ritzau Scanpix
I år bliver sidste år, hvor konkurrencen om at se bedst ud i en badetøj, vil indgå i skønhedskonkurrencen Miss America. Mel Evans/Ritzau Scanpix

I 1921 blev konkurrencen Miss America, hvor unge kvinder dystede om at se bedst ud i badetøj, opfundet som en måde at lokke turister til strandpromenaden i Atlantic City på den amerikanske østkyst.

Siden da har synet på kvinder ændret sig i USA, og det får næste år den konsekvens, at deltagerne i skønhedskonkurrencen ikke vil blive bedømt på deres udseende.

Det oplyser Gretchen Carlson, der står i spidsen for arrangørerne af konkurrencen og selv er tidligere vinder i Miss America.

»Vi kommer ikke til at bedømme dig på dit udseende, fordi vi er interesseret i, hvad der gør dig til dig,« siger hun tirsdag i morgenprogrammet "Good Morning America".

Konkurrencen har i flere årtier modtaget klager fra kvindegrupper, der har kaldt konkurrencen gammeldags, sexistisk og mere end almindeligt fjollet.

Og det er måske ikke tilfældigt, at det er Gretchen Carlson, som fjerner badetøjet fra konkurrencen. Hun er tidligere tv-vært hos tv-kanalen Fox News. Den post forlod hun i 2016, efter hun sagsøgte tv-kanalens formand, Roger Ailes, for sexchikane.

Siden er hun blevet øverste chef i bestyrelsen bag Miss America-konkurrencen. Her kom hun til efter en skandale, hvor arrangører i emails havde hånet Miss America-vinderes intelligens, udseende og sexliv.

Fra næste år erstattes den del af konkurrencen, hvor deltagerne viser sig frem i badetøj.

I stedet kommer en del, hvor deltagerne ifølge en udtalelse fra organisationen bag Miss America skal »fremhæve deres bedrifter og mål her i livet, og hvordan hun vil bruge sit talent, passion og sine ambitioner til at udøve titlen som Miss America«.

»Det er ordenen, som forlader deres mund, som vi er interesserede i,« siger Gretchen Carlson.

I år bliver derfor sidste år, hvor deltagerne i konkurrencen skal konkurrere om at se bedst ud i en badetøj.

Miss America er en af to store skønhedskonkurrencer i USA. Den anden, Miss USA, blev stiftet i 1950'erne af badetøjsproducenter, der var sure over, at de ikke måtte bruge billederne af Miss America-deltagerne i deres badetøj.

Vinderen af Miss USA deltager også i Miss Universe - en skønhedskonkurrence som USA's præsident, Donald Trump, ejede fra 1996 til 2015.

/ritzau/AP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.