Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sjælden partikongres i Nordkorea går i gang i maj

For første gang i over tre årtier skal Arbejderpartiet i Nordkorea samles til en partikongres.

Pyongyang: Nordkoreas kommunistparti skal 6. maj samles til kongres for første gang i 36 år.

Det skriver flere internationale medier med det statslige nyhedsbureau i Nordkorea, KCNA, som kilde.

Dermed bliver der officielt sat dato på partikongressen, der blev annonceret i oktober sidste år.

 

Kongressen er blot den syvende i rækken, siden Arbejderpartiet (WPK) blev stiftet i 1945 i det på mange punkter isolerede land.

- Politbureauet for partiets centralkomité har besluttet at åbne den syvende WPK-kongres i Pyongyang 6. maj 2016, skriver KCNA.

Ifølge Reuters ventes det, at dagsordenen blandt andet omfatter en formel godkendelse af leder Kim Jong-uns "byongjin"-politik, der fokuserer på økonomisk vækst og oprettelsen af et arsenal af atomvåben.

Byongjin-politikken er lagt i kølvandet på Kim Jong-uns far, Kim Jong-ils, politik om, at militæret skal komme i første række.

Den seneste kongres i Arbejderpartiet blev holdt i 1980, da Nordkorea blev ledet af Kim Il-sung - landets første leder. Det var før fødslen af den nuværende leder, da Kim Jong-un menes at være 33 år gammel.

Kim Jong-il indkaldte aldrig til partikongres.

Arbejderpartiet var oprindeligt marxistisk-leninistisk, men i slutningen af 1960'erne tog tingene en drejning under Kim Il-sung, der blev en slags enehersker. Sådan har det været lige siden.

Nordkorea er et af de fattigste lande i verden og har omkring 24 millioner indbyggere. Landet er hæmmet af internationale sanktioner på grund af et kontroversielt atomprogram.

I januar udførte landet sin fjerde atomprøvesprængning siden 2006 og har siden affyret ballistiske missiler i strid med FN-sanktioner og internationale advarsler.

Ifølge Reuters spekuleres der i, om Nordkorea forbereder endnu en atomtest og missilaffyring op til kongressen trods nye FN-sanktioner, der blev indført i marts.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.