Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sjælden kombination af månefænomener over kloden onsdag

Danskere kan onsdag håbe på et delvist glimt af tre månefænomener på en gang.

En »supermåne« ses over et pariserhjul i Hong Kong 14. november 2016. / AFP PHOTO / ANTHONY WALLACE
En »supermåne« ses over et pariserhjul i Hong Kong 14. november 2016. / AFP PHOTO / ANTHONY WALLACE

Los Angeles. En kombination af månefænomener vil onsdag klæde himlen på store dele af kloden. Der bliver dog kun tale om en delvis fornøjelse på den danske eftermiddagshimmel.

Det bliver første gang i flere år, at der på samme tid vil være et sammenfald af fænomenerne "blå måne", "blodmåne" og en "supermåne". Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Månen bevæger sig i en akse om Jorden, der gør, at dens afstand til Jorden varierer. I de ti procent af tiden, hvor den er tættest på Jorden, kaldes den en supermåne.

Onsdag vil Månen være en supermåne. Ifølge TV2 er Månen her 14 procent større og lyser 30 procent stærkere, end når den er længst fra Jorden.

Derudover vil det være en såkaldt blå måne. En blå måne er, når det er fuldmåne for anden gang på en måned.

Sidst, men ikke mindst er det en total måneformørkelse - også kaldet en blodmåne. Ordet dækker over, at Månen passerer mellem Solen og Jorden og derfor får et rødligt skær.

Det er 36 år siden, at de tre fænomener falder sammen. Ifølge TV2 vil det på Bornholm være muligt at se fænomenet i 34 minutter.

Selv om det er mere end tre årtier, siden europæere har set de tre fænomener på samme tid, er spændingen større på den anden side af Atlanterhavet.

Den sjældne kombination er ikke set på den vestlige halvkugle siden midt i 1800-tallet. Men denne gang vil også amerikanerne få et glimt af fænomenerne.

Det bliver dog Australien og det nordlige samt østlige Asien, der får den bedste udsigt. Her vil hele Månen være oppe under hele måneformørkelsen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.