Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sikkerhedsrådgiver: USA støtter selvfølgelig musketered i Nato

"Selvfølgelig støtter præsidenten Artikel 5 i Nato", siger USA's nationale sikkerhedsrådgiver, H.R. McMaster.

USA's nationale sikkerhedsrådgiver, general H.R. McMaster, siger lørdag, at selvfølgelig støtter præsident Donald Trump Natos fælles forsvarsdoktrin, selv om han ikke henviste til den direkte under sit besøg i Bruxelles. Scanpix/Saul Loeb
USA's nationale sikkerhedsrådgiver, general H.R. McMaster, siger lørdag, at selvfølgelig støtter præsident Donald Trump Natos fælles forsvarsdoktrin, selv om han ikke henviste til den direkte under sit besøg i Bruxelles. Scanpix/Saul Loeb

USA's nationale sikkerhedsrådgiver, general H.R. McMaster, siger lørdag, at selvfølgelig støtter præsident Donald Trump Natos fælles forsvarsdoktrin, selv om han ikke henviste til den direkte under sit besøg i Bruxelles.

I en tale ved indvielsen af Natos nye hovedkvarter tidligere i denne uge skuffede Trump de Nato-allierede ved at ikke at nævne Artikel 5, som siger, at et angreb på et medlem af alliancen vil blive opfattet som et angreb på hele alliancen.

Under sin valgkamp syntes Trump på et tidspunkt at så tvivl om Artikel 5 med en udtalelse om, at medlemslande, der ikke betaler hele deres andel til alliancen, måske ikke fortjener at nyde godt af alliancen.

Trump har tidligere kaldt Nato forældet.

McMaster siger, at han ikke forstår de forventninger, som der var til den amerikanske præsidents tale vedrørende Artikel 5.

- Jeg synes, det er usædvanligt at antage, at der skulle være en forventning om, at præsidenten skulle være nødt til meget eksplicit at sige, at han støtter Artikel 5. Selvfølgelig gør han det, siger McMaster, der lørdag talte med journalister på Sicilien efter G7-topmødet.

- Han traf ikke nogen beslutning om ikke at sige det, siger McMaster. og understreger:

- Det var implicit i hans tale. Der var ikke nogen grund til at lægge det ind i talen. Det er en kendsgerning, at præsidenten står stærkt bag Artikel 5-forpligtelserne i Nato.

USA's forsvarsminister garanterede under et besøg i Litauen tidligere på måneden, at amerikanerne ikke vil løbe fra sin forpligtelse i Natos "musketered" om et kollektivt forsvar.

- USA's engagement i den garanti, der ligger i Natos artikel 5, er stensikkert, sagde Jim Mattis.

Mattis besøgte Litauen, dagen efter at han var i København for at møde forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.