Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sikkerhedsrådet drøfter formodet kemisk angreb i Idlib

Stormagterne i FN's Sikkerhedsråd mødes onsdag for at drøfte det formodede angreb med kemiske våben i Syrien.

New York. Onsdag klokken 16 dansk tid træder stormagterne i FN's Sikkerhedsråd sammen i FN-hovedkvarteret i New York for at få en orientering om, hvad der er sket i den syriske by Idlib og drøfte situationen.

Det sker efter meldingerne tirsdag om, at der er sket et angreb med kemiske våben i byen, og at det syriske regime står bag angrebet.

Det er Frankrig og Storbritannien, som har bedt om mødet.

Observatørgruppen Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder sagde tidligere tirsdag, at mindst 58 mennesker er dræbt i byen. 11 af dem skal være børn.

Talsmænd fra såvel Frankrig som Storbritannien og USA har givet det syriske regime under ledelse af præsident Bashar al-Assad skylden for angrebet.

Den syriske hær afviser imidlertid.

- Vi er tydeligvis meget bekymret for, hvad der er sker med det syriske kemiske angreb, så i morgen har vi et hastemøde, siger den amerikanske FN-ambassadør, Nikki Haley.

I april er det USA - et af de fem permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet - som har præsidentskabet for det samlede råd på 15 medlemslande.

Matthew Rycroft, Storbritanniens FN-ambassadør, siger, at Idlib-angrebet endnu engang "demonstrerer, at regimet vil gøre alt for at forblive ved magten, endda bruge de mest afskyelige våben, man kan forestille sig".

Han tilføjer, at årsagen til, at Sikkerhedsrådet skal drøfte angrebet, er, at der skal lægges pres på dem, der "tidligere har nedlagt veto" i sådanne sager.

I februar nedlagde Rusland, som er allieret med Syrien, sit syvende veto sammen med Kina for at beskytte præsident Assad mod aktioner fra Sikkerhedsrådet.

Dermed blev et forsøg fra Vesten på at indføre sanktioner på grund af rapporter om brug af kemiske våben under den seks år lange borgerkrig stoppet.

Et permanent medlem af Sikkerhedsrådet har magt til at nedlægge veto, altså at gå imod resten af Sikkerhedsrådet og dermed forkaste et forslag.

De fem permanente - eller faste - medlemmer er USA, Storbritannien, Frankrig, Rusland og Kina.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.