Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Siddende præsident fører anden runde i Tjekkiets præsidentvalg

Milos Zeman, Tjekkiets præsident, fører anden runde af præsidentvalg med 57,14 procent af stemmerne.

Tjekkiets siddende præsident, Milos Zeman, fører anden runde af landets præsidentvalg med opbakning fra 52,77 procent af vælgerne.
Tjekkiets siddende præsident, Milos Zeman, fører anden runde af landets præsidentvalg med opbakning fra 52,77 procent af vælgerne.

Tjekkiets siddende præsident, Milos Zeman, fører anden runde af landets præsidentvalg med opbakning fra 52,77 procent af vælgerne. Hans udfordrer, Jiri Drahos, har støtte fra 47,22 procent af stemmerne.

Tallene er baseret på en optælling af over 90 procent af valgkredsene.

Zeman er allieret med premierministeren, rigmanden Andrej Babis, som netop har fået ophævet sin parlamentariske immunitet.

Det åbner for, at politiet kan indlede en efterforskning mod rigmanden. Han beskyldes for at have svindlet med EU-midler tilbage i 2007, da han var forretningsmand.

Babis skal have skjult, at hans holdingselskab Agrofert var ejer af konferenceanlægget Stork Nest Farm nær Prag. Det betød, at byggeriet kunne modtage EU-støtte, som var beregnet for små virksomheder.

Babis siger, at anklagerne mod ham er politisk motiverede. Han nægter at have brudt nogen lov.

Babis trådte formelt tilbage tidligere på måneden, efter at han havde tabt en tillidsafstemning i parlamentet. Men han kæmper for at komme til at danne landets næste regering.

Zeman har lovet at give Babis endnu en chance for at danne regering, hvis han kan vinde den nødvendige opbakning i parlamentet.

Siden parlamentsvalget i oktober sidste år har Babis, der leder det indvandringskritiske parti ANO, haft problemer med at danne en regering.

Partiet har ført valgkamp på et program, hvor antikorruption, antieuro og antiindvandring har været de dominerende punkter.

Den 73-årige Zeman har siddet på præsidentposten siden 2013. Han er i den afgørende runde af valget oppe imod den liberale kandidat Jiri Drahos.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.