Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

SF hælder mod et nej til dansk krig i Syrien

Lad os hellere bruge alle pengene på flygtningekrisen. Sådan lyder det fra SF, inden Folketingets udenrigspolitiske nævn i dag skal beslutte, om Danmark skal bidrage militært til krigen mod Islamisk Stat i Syrien. Sikkerhedspolitisk ekspert er enig

SF hælder meget kraftigt mod at stemme imod en dansk militær deltagelse i krigen mod Islamisk Stat i Syrien.

Det fastslår SFs udenrigspolitiske ordfører, Holger K. Nielsen, forud for et møde i dag i Folketingets udenrigspolitiske nævn. Her skal det besluttes om, og i givet fald hvordan, Danmark skal bidrage militært i kampen mod Islamisk Stat i Syrien.

- Der er allerede rigeligt med lande, der bomber Islamisk Stat i Syrien, og jeg mener, at Danmark i stedet skal satse på flygtningekrisen, siger Holger K. Nielsen.

- Vi får meget mere for alle de penge, som et dansk militært bidrag vil koste, ved at hjælpe flygtningene i Syriens nabolande og ved at bidrage med nødhjælp inde i Syrien. Nu er der jo langt om længe en korridor, så hjælpen kan komme frem, siger den tidligere udenrigsminister.

Det er en prioritering

Danske kampfly har allerede bombet Islamisk Stat i nabolandet Irak, men det danske bidrag blev indstillet i oktober sidste år, fordi både fly og mandskab var nedslidte og skulle have en pause.

I begyndelsen af december bad USA så Danmark om mere militær støtte i kampen mod Islamisk Stat, og den danske regering svarede positivt på henvendelsen, og det, der skal drøftes i dag i nævnet er ikke bare at sende de danske kampfly på vingerne igen, men også at bidrage med specialstyrker på landjorden i Syrien.

Men ifølge Holger K. Nielsen er der allerede en lang række lande, der bomber Islamisk Stat i Syrien. Ud over USA er det blandt andre Storbritannien, Frankrig, Canada, Australien og Rusland.

- Danmark skal prioritere, hvor vi gør størst nytte, og jeg mener ikke, at et dansk militært bidrag vil gøre en afgørende forskel. Det vil det til gengæld, hvis vi bruger alle pengene på en humanitær håndsrækning til alle de syriske flygtninge i nærområderne, siger SFs udenrigsordfører.

-Vi er meget, meget skeptiske, og under alle omstændigheder skal et eventuelt dansk  bidrag godkendes i Folketinget, fastslår Holger K. Nielsen.

Ikke enten eller

De Radikale er enige med SF i, at den humanitære indsats skal have høj prioritet.

- Men for os er det ikke et enten-eller, siger partiets udenrigsordfører Martin Lidegaard.

- Men det vil en betingelse for os, at vi samtidig med et militært bidrag også vægter det humanitære, understreger den radikale ordfører.

Enig, lyder det fra den konservative udenrigsordfører.

- Vi skal styrke indsatsen i nærområderne, men vi kan ikke bare læne os tilbage og overlade kampen Islamisk Stat til andre, siger Naser Khader, der går ud fra, at de danske kampfly er parate til at gå på vingerne igen.

- Men vi har jo også nogle meget kompetente jægersoldater, der kan sættes ind, understreger han.

Læren fra Afghanistan og Libyen

Professor og ekspert i sikkerheds- og udenrigspolitik, Mikkel Vedby Rasmussen opfordrer derimod politikerne til at tænke sig om en ekstra gang, inden de går i krig i Syrien.

- Hvis vi burde have lært noget af krigene i Afghanistan og Libyen, er det, at vi ikke skal gå ind i en hule, hvis vi ikke kender udgangen, og jeg har endnu ikke kunnet få øje på USA's strategi, siger Mikkel Vedby Rasmussen, der er enig med SF i, at Danmark bør koncentrere kræfterne om flygtningene i nærområderne.

- Der er vi meget mere sårbare. Det vil gøre en større forskel, end hvis vi sender endnu et kampfly i luften over Syrien, mener professoren.

- Noget andet er så, at det vil give mening at bidrage militært i Syrien, hvis målet er at pleje forholdet til USA. Der er Danmark jo bagud på point, fordi vores forsvarsbudget ikke er så stort, som amerikanerne mener, det skal være, siger Mikkel Vedby Rasmussen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.