Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Serbiens Vucic erklærer sejr ved søndagens valg

Serbisk valg kan give absolut flertal til regeringspartiet. Ultranationalisten Seseljs parti er tredjestørst.

Beograd: Hver anden stemme, der blev afgivet ved søndagens parlamentsvalg i Serbien, er gået til regeringspartiet, SNS, som vinder en overlegen valgsejr.

Partiet har fået omkring 51 procent af stemmerne og står dermed til at få absolut flertal i parlamentet, viser de foreløbige resultater med 77 procent af stemmerne talt op.

- Jeg er meget stolt og rørt over vores resultater, siger premierminister Aleksandar Vucic, der søndag aften erklærer sig som valgets sejrherre, ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.

Forinden havde foreløbige resultater fra den uafhængige valgorganisation Cesid ligeledes vist, at Serbiens regeringsparti var på kurs mod et absolut flertal.

Ifølge Cesids prognose vil Vucics tidligere koalitionspartnere i Socialistpartiet blive valgets næststørste med 14 procent af stemmerne.

Det nationalistiske parti SRS, der ledes af den ultranationalistiske og tidligere krigsforbrydersigtede Vojislav Seselj, står til en opbakning på 7,3 procent af stemmerne og bliver dermed Serbiens tredjestørste parti, viser prognosen.

Seselj og hans parti er, i modsætning til Vucic, ikke interesseret i EU-medlemskab. SRS mener i stedet, at Serbien bør knytte sig tættere til Rusland.

- Serbien kan kun være trygt, hvis vi allierer os med Moskva, som altid har hjulpet os, og som aldrig har bombet os. Serbien kan ikke vente sig noget positivt fra EU, siger Seselj i sine valgtaler med henvisning til Natos bombardementer af Serbien under Kosovokrigen i 1999.

Da Aleksandar Vucic stemte søndag eftermiddag i en forstad til Beograd, gjorde han det klart, at han ikke vil indgå kompromiser med Seselj og SRS om Serbiens tilnærmelser til EU.

- Vi vil fortsætte i samme spor mod Europa, sagde Vucic.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.