Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sensationelt ja til homo-ægteskaber

For første gang siger amerikanske vælgere ja til homo-ægteskaber.

ARKIVFOTO. Eduardo Cisneros (tv) og Luke Montgomery kysser foran en Chick-fil-A fastfoodrestaurant i Hollywood.
ARKIVFOTO. Eduardo Cisneros (tv) og Luke Montgomery kysser foran en Chick-fil-A fastfoodrestaurant i Hollywood.

Et flertal af vælgerne i to amerikanske stater,. Maine og Maryland, slog ved valget i USA i går et par milepæle i jorden.

Der blev for første gang ved folkeafstemning sagt ja til homo-ægteskaber, skriver flere amerikanske medier.

Tidligere har både dommere og lovgivende forsamlinger i seks stater i USA givet tilladelse til, at bøsser og lesbiske kan indgå ægteskab, men i 32 stater har amerikanerne ved folkeafstemninger sagt nej, skriver huffingtonpost.com.

- Vi har skrevet historie for lighed, når det gælder ægteskab, ved at vinde den første folkeafstemning, siger Chad Griffin, leder af menneskeretskampagnen Human Righs Campaign, til New York Times.

- Mange familier i Maine er nu blevet mere trygge og sikre, siger Matt McTighe, leder af kampagnen i Maine.

Voldsom debat i USA
Spørgsmålet om ægteskaber mellem homoseksuelle har skabt voldsomme debatter i USA, hvor mange vælgere ofte af religiøse grunde reagerer skarpt imod tanken om ægteskaber mellem mennesker af samme køn.

- Det amerikanske folk ved i deres hjerter, hvad ægteskab er, og det har udtrykt det i form af 70 millioner stemmer ved valg i 32 stater. Man ønsker at bevare ægteskabet som en forening af mand og kvinde, skrev Brian Brown, leder af National Organization for Marriage, der er USAs førende organisation mod homo-ægteskaber, i sommer i en pressemeddelelse.

Ved en fest i Baltimore i Maryland blev afstemningsresultatet i aftes fejret af tilhængere af homo-ægteskaber.

- Jeg er så glad. Dette er vor tids borgerretslige spørgsmål, og vi har vundet i Maryland, siger Mary Bruce Leigh, 32, til The New Yorks Times.

Californien sagde nej
Selv i det traditionelt liberale Californien har vælgerne tidligere sagt nej til homo-ægteskaber, og det er også tidligere sket ved en afstemning i staten Maine.

- Det er vanskeligt at overvurdere den nationale betydning af denne afstemning. I årevis har modstandere argumenteret med, at vi ikke kunne få flertal ved en afstemning. I Maine har vælgerne vist, at de tog fejl, skriver Marc Solomon, leder af borgerretsgruppen Freedom to Marry (Frihed til at gifte sig) til Huffington Post.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.