Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Senatsleder: Vi er på vej mod afgrunden

Alt tyder på, at USA 1. januar falder ud over den »økonomiske afgrund«, når en række skattestigninger og offentlige besparelser træder i kraft. Det siger den demokratiske senatsleder, Harry Reid.

Harry Reid.
Harry Reid.

Det er usandsynligt, at Demokraterne og Republikanerne når frem til et politisk kompromis inden nytår og dermed sikrer, at USA ikke ryger ud over den økonomiske afgrund.

Det siger den demokratiske senatsleder, Harry Reid, efter at han og en lang række andre amerikanske senatorer har afkortet juleferien og er hastet til hovedstaden Washington DC i et forsøg på at holde USA fra at falde ud over den såkaldte fiscal cliff.

- Det tyder på, at vi er på vej ud over afgrunden, siger Harry Reid fra talerstolen i Senatet, der er det ene kammer i den amerikanske Kongres.

I det andet kammer, Repræsentanternes Hus, måtte den republikanske leder, John Boehner, for nylig opgive at gennemføre en afstemning om Republikanernes såkaldte »plan B«, der havde til hensigt at forlænge eksisterende skattelettelser for årsindkomster på op til en million dollar fra nytår. Men Boehner kunne ikke sikre nok republikanske stemmer, selvom hans parti ellers har flertal i Huset.

Harry Reid opfordrer John Boehner til at kalde medlemmerne af Repræsentanternes Hus hjem fra juleferie og lade Husets demokratiske medlemmer vedtage en lov, der forlænger skattelettelser for alle amerikanere med en årsindkomst på op til 250.000 dollar.

Præsident Barack Obama gik til valg på at sætte grænsen ved en årsindkomst på 250.000 dollar.

Lykkes det ikke at nå fælles fodslag inden nytår, træder en række skattestigninger og besparelser på de offentlige budgetter, blandt andet i forsvaret, automatisk i kraft. Eksperter vurderer, at det vil trække cirka 600 milliarder dollar ud af den amerikanske økonomi næste år og sende stormagten i recession.

Harry Reids kommentarer og udsigten til en økonomisk afgrund, der nærmer sig, sendte torsdag aktierne på retur på store amerikanske aktieindekser som Dow Jones og Nasdaq.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.