Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Seks skrøner om Newtown-skyderiet

Politiets lukkethed har skabt en strøm af hele, halve og kvarte usandheder om skyderiet i Newtown, Connecticut, som forblev ukorrigerede. Her er nogle af dem - og den korrekte version.

En kvinde i Saint Rose-kirken nær Sandy Hook Elementary School beder for ofrene.
En kvinde i Saint Rose-kirken nær Sandy Hook Elementary School beder for ofrene.

Statspolitiet havde måske de bedste hensigter med sin lukkethed.

»Vores hensyn er først og fremmest familierne,« sagde løjtnant Paul Vance fra statspolitiet ved flere pressekonferencer, og derudover sagde han stort set intet.

Han ville ikke oplyse navnet på drabsmanden, eller hans tilknytning til skolen, heller ikke i første omgang antallet af dræbte, og det gav frit løb for alle, der omvendt mente at have oplysninger.

For det er problemet med lukkethed - den kan have nok så gode intentioner, men slagsiden er, at forkerte informationer forbliver ukorrigerede.

Fejlinformerede »politikilder« i fire stater gav i går ukonfirmerede oplysninger til alverdens medier, som så viderebragte dem - også Berlingske - og det var med til at skabe et forløb præget af usædvanligt mange halve og kvarte sandheder.

Her er nogle af dem:

1.

Forkert: Drabsmanden hed Ryan Lanza.

Korrekt: Han hed Adam Lanza.

Adam og Ryan Lanza er brødre. Ryan Lanza er 24 år og bor i Hoboken i New Jersey, og han blev i flere timer med navn og billede fra Facebook hængt ud som massemorderen. Dermed måtte han opleve en uretfærdighed i tragedien: Han mistede sin mor, sin bror og blev selv præsenteret som moderen. Efterforskere på stedet havde fundet hans identifikationspapirer på liget af Adam Lanza og havde ikke dobbelttjekket identiteten, og kilder lækkede navnet til CNN.

2.

Forkert: Han dræbte først sin bror i Hoboken og kørte derefter til Newtown og dræbte 27 på skolen.

Korrekt: Han dræbte ikke sin bror.

En politikilde i New Jersey oplyste til NBC, at broderens lig var fundet i New Jersey, og at Lanza havde dræbt ham, stjålet hans bil og kørt til Newtown. “Forestil jer - hvad har han ikke tænkt på, mens han kørte de 70-80 mil derop,” sagde studievært Wolf Blitzer på CNN. Men Adam Lanza var ikke i Hoboken, broderen er i live, og han blev i aftes afhørt af politiet, men har ingen forbindelse til sagen. “Han har været utroligt samarbejdsvillig,” sagde politiet.

3.

Forkert: Han dræbte sin far på dennes bopæl i New Jersey.

Korrekt: Han dræbte ikke sin far.

Faderen er i live. Han bor i Hartford i Connecticut, halvanden times kørsel nord for Newtown, og han er i chok over det passerede. Politikilder hævdede ellers, at han var fundet død.

4.

Forkert: Adam Lanzas kæreste og hans bedste ven er forsvundet.

Korrekt: Begge dele er usandt.

Politikilder sagde til AP, at kæresten og vennen var forsvundet - og måske dræbt - men Lanza havde ingen kæreste, og hvis man skal tro forklaringerne i medierne i dag, heller ingen venner.

5.

Forkert: Der var to gerningsmænd.

Korrekt: Der var én.

Øjenvidner sagde til CBS, at en mand klædt i camouflagebukser var blevet anholdt i skovene tæt ved skolen, og - sagde flere medier - det indikerede, at der var to gerningsmænd. Men der var kun én, Adam Lanza.

6.

Forkert: Hans mor var børnehaveklasselærer, og han gik til hendes klasseværelse og dræbte moderen og hele børnehaveklassen.

Korrekt: Moderen blev myrdet i hjemmet. Hun var ikke på skolen fredag.

Politikilder sagde i går til NBC, at Lanza gik målrettet mod børnehaveklassen og dræbte sin mor og hele klassen, men han havde allerede dræbt hende derhjemme - inden han ankom til skolen. Det er også usikkert, om hun er børnehaveklasselærer, eller om hun er en medhjælper, der på deltid hjælper til i klassen. Hun står ikke på listen over ansatte i Newtown skolevæsen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.