Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Schweizerne stemmer grøn energi ind og slidt atomkraft ud

Med flertal i parlament og befolkning udfaser Schweiz atomkraft og satser på vand-, sol- og vindenergi.

»Det er en historisk dag for landet,« siger Adèle Thorens Goumaz fra Det Grønne Parti til kanalen RTS om energireformer i Schweiz. Free/Www.colourbox.com
»Det er en historisk dag for landet,« siger Adèle Thorens Goumaz fra Det Grønne Parti til kanalen RTS om energireformer i Schweiz. Free/Www.colourbox.com

Et flertal af de schweiziske vælgere støtter en gradvis udfasning af landets aldrende atomkraftværker til fordel for grøn energi.

Med 58,2 procent af stemmerne blev forslaget vedtaget ved en folkeafstemning søndag. Kun fire af landets 26 kantoner stemte nej til forslaget.

Reformen har været undervejs lige siden ulykken på atomkraftværket Fukushima i marts 2011. Efter ulykken i Japan besluttede Schweiz' regering at udfase landets atomreaktorer.

Atomenergien skal erstattes af forskellige vedvarende energikilder: Vand, sol, vind, geotermisk energi og biomasse.

Med flertallet ved folkeafstemningen kan Schweiz igangsætte omlægningen fra januar 2018.

»Det er en historisk dag for landet,« siger Adèle Thorens Goumaz fra Det Grønne Parti til kanalen RTS.

Hun mener, at det »vil bringe Schweiz ind i det 21. århundrede«.

Energireformerne kunne dog ikke fange den helt store interesse. 42,3 procent af vælgerne stemte.

Selv om valgdeltagelsen ligger i den lave ende, falder den inden for gennemsnittet af de seneste to års folkeafstemninger i Schweiz, hvor man praktiserer denne form for direkte demokrati.

Regeringen har fremlagt en energiplan frem mod år 2050. Den omfatter en afvikling af fem aldrende reaktorer, som leverer en tredjedel af landets forbrug af elektricitet.

Sidste år stemte vælgerne nej til at sætte fart i afviklingen af atomkraft. Havde de stemt ja, ville man kunne lukke tre af de fem reaktorer allerede i år.

I parlamentet er der bred støtte til energireformen. Men ikke i landets største parti, Det Schweiziske Folkeparti (SVP).

Partiet mener, at det bliver for dyrt at udfase atomkraft. Desuden vil det skade naturen at satse på grøn energi, når man bygger vindturbiner og solpaneler, lyder det.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.