Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Schulz-effekten er forduftet: Merkels CDU vinder sikkert i Tysklands største delstat

Forbundskansler Angela Merkel ser bedst ud efter delstatsvalg i Nordrhein-Westfalen, mens SPD's Schulz dumper.

Forbundskansler Angela Merkel ser bedst ud efter delstatsvalg i Nordrhein-Westfalen, mens SPD's Schulz dumper.. REUTERS/Thilo Schmuelgen
Forbundskansler Angela Merkel ser bedst ud efter delstatsvalg i Nordrhein-Westfalen, mens SPD's Schulz dumper.. REUTERS/Thilo Schmuelgen

Düsseldorf. Det er en gevaldig fjer i hatten, som den tyske forbundskansler, Angela Merkel, har sikret sig ved søndagens delstatsvalg i Nordrhein Westfalen.

En valgstedsmåling på tv-kanalen ZDF viste kokken 18, da valgstederne lukkede i Tysklands mest folkerige stat, at Merkels CDU med 34,5 procent af stemmerne blev den klare vinder.

For det socialdemokratiske SPD, som i målingen får 30,5 procent af stemmerne, er udfaldet af valget en gevaldig dukkert.

Valget i Nordrhein-Westfalen var det sidste delstatsvalg, inder forbundsvalget i september.

Valget i Nordrhein-Westfalen er endnu et tegn på, at den tilbagegang, som CDU og Merkel oplevede efter det dramatiske flygtningeår 2015, hvor en million strømmede ind i Tyskland, er vendt.

Men for SPD's kanslerkandidat, Martin Schulz, som tidligere på året stillede sig i spidsen for partiet, trækker der sig mørke skyer sammen.

Partiet er gået tilbage fra 39,1 procent af stemmerne i Nordrhein-Westfalen til nu 30,5. Det er en alvorlig bet for SPD, som med få års undtagelse har regeret Nordrhein-Westfalen siden 1966.

Dermed synes den såkaldte Schulz-effekt forduftet. Den tidligere formand for Europa-Parlamentet blev i januar SPD's kanslerkandidat og i marts formand for partiet.

I meningsmålinger gav det en pludselig fremgang til SPD, som meget kortvarigt overhalede CDU.

Men siden har partiet tabt tre delstatsvalg i træk. De to tidligere var i Saarland og Slesvig-Holsten.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.