Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Savnet rumsonde fundet intakt efter 12 år

Det europæiske rumfartsagentur ESAs rumsonde Beagle 2 har ikke ladet høre fra sig siden december 2003, hvor den skulle være landet på Mars juledag. Derfor har ESA hidtil vurderet, at rumsonden var gået tabt.

The Beagle 2 probe spotted on Mars.
The Beagle 2 probe spotted on Mars.

Men nu viser nye billeder fra NASA, at den britiske rumsonde faktisk landede på Mars dengang, hvor den dog kun fik foldet sine solpaneler delvist ud. Dermed har det ikke været muligt for rumsonden at kommunikere med Jorden, skriver The Guardian.

Beagle 2 blev affyret fra sit moderskib, Mars Express, der fortsat kredser om Mars og studerer planeten. Derefter hørte ESA ikke et eneste bip fra den. Men nu kan rumfartsagenturet altså afkræfte tesen om, at rumfartøjet formentlig styrtede ned på den røde planets overflade efter en systemfejl og blev ødelagt.

Rudolf Schmidt, der var projektleder på Mars Express-projektet tilbage i 2003, kalder opdagelsen »fantastiske nyheder«. Uvisheden om rumsondens skæbne »forblev en nagende bekymring«, siger han.

BNB

En tegners forestilling af, hvordan Beagle 2 kunne se ud, da den landede på Mars. 
En tegners forestilling af, hvordan Beagle 2 kunne se ud, da den landede på Mars. 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.