Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Saudiaraberne fremtidssikrer kongehus med ny kronprins

Den populære og blot 31-årige Mohammed bin Salman er udset til at blive Saudi-Arabiens næste konge.

Saudi-Arabien har fået ny kronprins. Hans navn er Mohammed bin Salman, og han er søn af den nuværende kong Salman. Scanpix/Fayez Nureldine
Saudi-Arabien har fået ny kronprins. Hans navn er Mohammed bin Salman, og han er søn af den nuværende kong Salman. Scanpix/Fayez Nureldine

Saudi-Arabiens kong Salman har i sin 31-årige søn Mohammed bin Salman fundet en kronprins, der potentielt kan regere det mellemøstlige monarki i årtier.

Han erstatter onsdag sin fætter, 57-årige Mohammed bin Nayef, som nummer et i arvefølgen.

Dermed forsøger kongen at sikre slægtens fremtid, vurderer Martin Hvidt, lektor på Center for Mellemøststudier ved Syddansk Universitet.

»Mohammed bin Salman har tydeligvis kvaliteter, og han er også allerede blevet tildelt stor magt. Han er populær, og derfor er det også en måde at fremtidssikre kongefamilien på,« siger han.

Da Salman blev konge i januar 2015, var få personer uden indgående kendskab til Saudi-Arabien klar over, hvem Mohammed bin Salman var.

Men siden tronskiftet har han spillet en fremtrædende rolle som blandt andet forsvarsminister og i arbejdet med at gøre den saudiarabiske økonomi mindre afhængig af olie.

I det hele taget har Mohammed bin Salman haft indflydelse på en bred vifte af områder i saudiarabisk politik.

»Han er visionær og dygtig. Der er også nogle, der kalder ham et DAMP-barn,« siger Martin Hvidt om den nye kronprins' mange roller.

I dag symboliserer Mohammed bin Salman ifølge nyhedsbureauet Reuters håbet for den unge generation. Over halvdelen af landets befolkning er under 25 år.

Mohammed bin Nayef skulle onsdag have gjort det klart, at han bakker op om sin afløser.

Spillet om tronfølgen i Saudi-Arabien er dog ikke altid så lige til, påpeger Martin Hvidt.

»Hvis en konge har fire koner, så bliver der lavet aftaler på kryds og tværs af konernes slægter om, hvem der er den næste i rækken.«

»Familien til den kone, der bliver mor til den kommende konge, bliver voldsomt beriget, og derfor er der et stort internt slagsmål om, hvem der bliver rige i næste generation,« siger Martin Hvidt.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.