Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Saudi opretter megafond og gør klar til tiden efter olie

Kongedømmet Saudi-Arabien opretter en velfærdsfond på to billiarder dollar i forbindelse med stor reform.

Regeringen i Saudi-Arabien har iværksat en omfattende økonomisk reform, så kongedømmet kan begrænse dets afhængighed af indtægter fra oliesalg.

Saudi-Arabien opretter samtidig en oliefond på to billiarder dollar, svarende til 14,9 billiarder danske kroner. Omskrevet til tal er det 14.900.000.000.000 kroner.

Fonden skal blandt andet finansieres gennem et delvist - dog lille - frasalg af olieselskabet Aramco.

Oliefonden vil blive mere end dobbelt så stor som den norske oliefond på 7.100 milliarder norske kroner, skriver nyhedsbureauet NTB.

Reformen, der hedder "Saudi vision 2030", blev godkendt mandag, skriver nyhedsbureauet SPA.

Den er vedtaget på et tidspunkt, hvor verdens olieproducerende lande er hårdt pressede af en historisk lav pris på råolie.

Den lave pris betyder faldende indtægter i Saudi-Arabien. Samtidig har det en positiv konsekvens for kongedømmet, hvor udgifterne til olieudvinding er meget lave sammenlignet med andre lande i sammenslutningen af olieproducerende nationer, OPEC.

Reformen vil blandt andet medføre privatisering, yderligere begrænsning af statsstøtte og et delvist frasalg af oliegiganten Aramco.

Det er planen at sælge mindre end fem procent af Aramco, som ifølge det saudiarabiske styre har en værdi på mellem 2 og 2,5 billiarder dollar.

Saudi-Arabien vil også oprette et våbenselskab, som fra slutningen af næste år skal noteres på børsen. Det meddeler den saudiarabiske kronprins, Mohammed bin Salman.

- Vi er i færd med at etablere et aktieselskab for militærindustrien 100 procent ejet af regeringen, men som senere skal introduceres på det saudiarabiske marked, siger bin Salman til tv-stationen al-Arabiya.

Flere detaljer følger i slutningen af næste år, fortæller prinsen.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.