Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Saudi-arabere kan godt tåle IKEAs kvinder

Selv om Saudi-Arabien har skrappe restriktioner over for kvinder, har langt de fleste familier ikke problemer med at se ikke-tildækkede kvinder i reklamer, vurderer eksperter.

IKEA har fjernet kvinderne i den saudi-arabiske udgave af kataloget. Her historien fra forsiden af Metro.
IKEA har fjernet kvinderne i den saudi-arabiske udgave af kataloget. Her historien fra forsiden af Metro.

Den saudi-arabiske udgave af IKEAs 2013-katalog er blevet renset for kvinder, fordi kvinderne i kataloget ikke er tildækkede. Det har udløst hård kritik af den svenske møbelgigant, men IKEA ville ikke nødvendigvis have skabt en dårligere forretning ved at have ladet kvinderne forblive i kataloget. Det vurderer danske eksperter i mellemøstlig kultur.

- Min personlige vurdering er, at det ikke ville have skadet IKEA synderligt, hvis man blot havde valgt den oprindelige version af kataloget. Den saudiske forbruger er jo for længst blevet forbruger med stort F, og både kvinder og mænd er fortrolige med måden, som forskellige virksomheder annoncerer på i medierne, siger lektor Jørgen Bæk Simonsen fra Københavns Universitet.

- Langt de fleste saudiske familier har adgang til TV-reklamer, hvor kvinder ikke er tildækket, som de skal være i en saudisk sammenhæng. Så jeg kunne forestille mig, at IKEA har taget det saudiskes regimes ønske om så lidt kvinde i det offentlige rum som muligt til efterretning, siger han.

I det traditionsbundne muslimske kongerige har kvinder ikke samme rettigheder som mænd. Det kommer blandt andet til udtryk ved, at kvinder ikke må dyrke sport, køre bil eller færdes på normal vis uden en mandlig ledsager. Samtidig er der restriktioner på, hvor meget hud man må vise i reklamer.

Ikke desto mindre har den generelle holdning over for kvinder i Saudi-Arabien langsomt rykket sig, vurderer Jørgen Bæk Simonsen.

- I dag kan man på TV-kanalerne se kvinder, der ikke er klædt efter saudiske foreskrifter, ligesom de saudiske kvinder for eksempel også udmærket er klar over, at kvinder har lov til at køre i bil på normal vis i nabolandet Qatar, som jo tilhører den samme religiøse tradition, siger han.

- Selv systemet har taget initiativ til, at udvalgte kvinder kan træde ind i det offentlige rum på flere forskellige niveauer, så der er en tydelig erkendelse fra regimets side, at det på længere sigt vil være umuligt at fastholde den kønsadskillelse, som man traditionelt har opretholdt, siger mellemøstforskeren.

Ifølge lektor og kultursociolog Connie Carøe Christiansen fra RUC virker IKEAs udrensning af kvinder i kataloget mest som en handling for egen vindings skyld.

- Jeg skal ikke kunne bedømme, om IKEAs strategi er rigtig eller forkert, men jeg vil fastholde, at sletningen i kataloget handler mere om IKEAs egen bekvemmelighed, end det handler om at tilpasse sig den saudiske medierealitet, siger hun.

Jørgen Bæk Simonsen supplerer:

- IKEA har sandsynligvis taget den officielle saudiske diskurs til efterretning og vurderet, at det kan virke salgsfremmende, hvis man sletter kvinder i katalogerne. Og selv om man ikke skal undervurdere, at der fortsat udøves en enorm social kontrol med kvinders adgang til det offentlige rum af både mænd og af saudiske institutioner, er der er i den grad kræfter i samfundet, der vil det anderledes i Saudi-Arabien.

IKEA har ifølge internationale medier udsendt en udtalelse, hvor virksomheden beklager kvinde-sletningen:

- Vi skulle have reageret og indset, at ekskluderingen af kvinder fra den saudi-arabiske version af kataloget er i konflikt med IKEA-gruppens værdier.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.