Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sarkozy skal for retten for beskidt aftale med anklager

Sarkozy har ifølge anklager forsøgt at skaffe oplysninger om efterforskning ved at tilbyde forfremmelse.

Den tidligere franske præsident Nicolas Sarkozy stilles for retten anklaget for at have misbrugt sin indflydelse til at sikre sig oplysninger om en efterforskning af uregelmæssigheder under præsidentvalgkampen i 2007. Reuters/Benoit Tessier
Den tidligere franske præsident Nicolas Sarkozy stilles for retten anklaget for at have misbrugt sin indflydelse til at sikre sig oplysninger om en efterforskning af uregelmæssigheder under præsidentvalgkampen i 2007. Reuters/Benoit Tessier

Paris. Den tidligere franske præsident Nicolas Sarkozy stilles for retten anklaget for at have misbrugt sin indflydelse til at sikre sig oplysninger om en efterforskning af uregelmæssigheder under præsidentvalgkampen i 2007.

Den oplyser Frankrigs særlige anklager for økonomisk kriminalitet.

Sarkozy vil anke afgørelsen om retssagen, oplyser hans advokat ifølge avisen Le Monde.

Sagen er kommet frem, da efterforskere har aflyttet Sarkozys telefon for at undersøge en anden mistanke - nemlig om den tidligere libyske leder Muammar Gaddafis økonomiske støtte til ekspræsidentens valgkamp.

Nicolas Sarkozy blev sigtet i sidste uge.

Republikaneren var præsident fra 2007 til 2012, da han tabte til socialisten François Hollande.

Siden har Sarkozys navn oftest været nævnt i forbindelse med mistanker og anklager om korruption, bedrageri og økonomiske uregelmæssigheder under valgkamp.

Ekspræsidentens advokater har argumenteret, at efterforskerne er gået ud over deres mandat, da de undersøgte hans mulige forbindelse til Gaddafi.

De mener, at telefonaflytningerne har været uberettigede.

I telefonsamtalerne, der er optaget i årene 2013 og 2014, skal Sarkozy have tilbudt en anklager forfremmelse, hvis denne ville sørge for at skaffe ekspræsidenten oplysninger om en efterforskning af hans valgkampagne.

En kilde tæt på efterforskningen siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at både Thierry Herzog, som er en af Sarkozys advokater, og anklageren er sigtet.

Misbrug af indflydelse straffes i Frankrig med op til fem års fængsel og bøder på op til 500.000 euro.

Sarkozys forgænger på præsidentposten, Jacques Chirac, blev i 2011 dømt for misbrug af offentlige midler til politiske venner.

Chirac var den første dømte statschef i Frankrig, siden nazikollaboratøren Philippe Petain blev dømt i 1945. Petain blev dømt til døden, men han slap med livsvarigt fængsel og døde seks år senere.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.