Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Säpo: Tusindvis af voldelige islamister bor i Sverige

»Der er sket en eksplosionsagtig forøgelse. Vi har aldrig set noget i dette omfang tidligere,« siger Säpo.

Siden 2010 er antallet af voldelige islamister i Sverige steget fra ca. 200 til tusindvis, siger sikkerhedspolitiets chef Anders Thornberg (i midten).
Siden 2010 er antallet af voldelige islamister i Sverige steget fra ca. 200 til tusindvis, siger sikkerhedspolitiets chef Anders Thornberg (i midten).

Tusindvis af voldelige islamister bor i Sverige i dag, viser rapport fra det svenske sikkerhedspoliti Säpo. Det er en kraftig forøgelse på få år, skriver TT.

»Der er sket en eksplosionsagtig forøgelse. Vi har aldrig set noget i dette omfang tidligere,« siger sikkerhedspolitiets chef, Anders Thornberg, til TT.

»I 2010 var der ifølge en Säpo-rapport omkring 200 ekstremistiske islamister. Vi vil mene, at det er gået fra hundredvis til tusindvis,« siger Thornberg, som er Säpos generaldirektør.

»Situationen er alvorlig. Det er en ny situation, som er blevet almindelig,« siger han og tilføjer, at det er en historisk udfordring, at ekstremistmiljøerne vokser.

Den nye rapport omhandler både personer, som sympatiserer med ekstremistiske og voldeligt orienterede budskaber, og personer, der hjælper radikale, islamistgrupper med at rekruttere og indsamle penge.

»Koncentrationen er størst i Stockholm, Göteborg, Malmø og Örebro,« skiver Säpo.

Thornberg betoner, at det kun er et fåtal, som både har hensigt og formåen til at begå terrorangreb.

»Årsagen til, at de ekstremistiske miljøer er vokset så meget, beror først og fremmest på propagandaen fra Islamisk Stat. Krigen i Irak og Syrien har samlet islamistiske ekstremister på en måde, som man ikke har set tidligere,« pointerer Thornberg og fortsætter:

»Tidligere havde vi forskellige miljøer. Vi havde radikaliserede fra Nordafrika, Mellemøsten og Somalia, men de var helt adskilt fra hinanden.«

Den nye situation betyder også, at Säpo får meget store mængder af informationer. I år har der været omkring 6000 efterretninger hver måned. For fem år siden var gennemsnittet 2000 per måned.

Det betyder også, at indsatsen for at forhindre angreb kræver, at der tænkes i nye baner.

»Tidligere planlagde terrorister deres angreb over længere tid. De kunne bruge måneder på at skaffe sig viden, uddannelse og kontakter til de rigtige. I dag ser vi, at nogen får en idé og måske køber to knive eller lejer en lastbil og kører ind i en folkemængde,« siger Säpo-chef Anders Thornberg.

/ritzau/TT

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.