Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sandy truer med kaos på valgdagen

Efterdønningerne fra superstormen er store, og det kan påvirke alt fra brevstemmer til selve valgdeltagelsen. Flere valg risikerer at ende med retssager på grund af Sandy, siger ekspert.

En lokal vælger, Alicia Mullins, stemmer tidligt med sin to-årige datter, Savannah, på armen i Silver Spring, Maryland, 2. november.
En lokal vælger, Alicia Mullins, stemmer tidligt med sin to-årige datter, Savannah, på armen i Silver Spring, Maryland, 2. november.

Det kan ende i kaotiske scener på tirsdag, når amerikanere i delstaterne New York, New Jersey og Connecticut skal stemme på enten Barack Obama eller Mitt Romney som landets kommende præsident.

Stormen Sandy, der har raseret Caribien og store dele af den amerikanske østkyst med mere end 100 dødsfald til følge, har lukket for strømmen på en lang række valgsteder, som i nogle tilfælde er erstattet af militærkøretøjer, hvor man kan stemme med papir og blyant i stedet for at trykke på sin favoritkandidats navn på en computerskærm. Det skriver New York Times.

Flere valgsteder er oversvømmede, mangler strøm eller lå på skoler, der er blevet omdannet til herberger for folk, som Sandy har gjort hjemløse. Samtidig vil leveringen af brevstemmer sandsynligvis blive forsinket, ligesom mange vælgere måske helt bliver hjemme på valgdagen, fordi de ikke kan overskue at stemme, mens deres hjem ligger i ruiner.

De problemer, som Sandy risikerer at skabe på tirsdag, ventes dog ikke at få en direkte indflydelse på udfaldet af det amerikanske præsidentvalg. De største problemer har man i New York, New Jersey og Connecticut, og alle tre delstater vil med stor sandsynlighed blive vundet af Barack Obama.

Til gengæld kan efterdønningerne fra stormen påvirke flere lokale valg til Kongressen, skriver New York Times. Demokrater i Connecticut er eksempelvis bekymrede for, at der vil møde færre vælgere op i stemmeboksen, og det kan påvirke kampen om den ene af delstatens to pladser i Senatet. Her kæmper demokraten Christopher S. Murphy med republikaneren Linda E. McMahon om det ledige sæde, som Joe Lieberman efterlader, når han går på pension.

En lang række tætte valgkampe om pladser i Repræsentanternes Hus skal ligeledes afgøres i områder, hvor Sandy har hærget, og her kan superstormen også skabe problemer for det ene eller det andet parti.

Alle disse potentielle problemer kan ende i langvarige juridiske tovtrækkerier. Både Demokraterne og Republikanerne har flere tusinde advokater på plads over hele USA, og ifølge juraekspert Wendy Weiser fra New York University kan flere nationale og lokale valg ende i retssager.

- Der vil være et incitament for hvilken som helst kandidat, der ender med at tabe i de påvirkede delstater, til at undersøge mulighederne for en retssag på grund af det forstyrrede valg, siger Wendy Weiser til New York Times.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.