Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sandhedens time for Sanders

Så er det sidste store primærvalg i gang, og det er nu op til konventerne at samle de to partier.

Hillary Clintons modkandidat i Det Demokratiske Parti, Bernie Sanders, får næppe plads i det ovale værelse i Det Hvide Hus, men han har sat gang i en større bevægelse, der kan skabe ændringer på konventet. Foto: Bill Wechter/AFP
Hillary Clintons modkandidat i Det Demokratiske Parti, Bernie Sanders, får næppe plads i det ovale værelse i Det Hvide Hus, men han har sat gang i en større bevægelse, der kan skabe ændringer på konventet. Foto: Bill Wechter/AFP

WASHINGTON: Hvis ellers den tidligere amerikanske præsident Bill Clinton kan styre sit iltre temperament de sidste uger inden Demokraternes konvent i juli, er det en given ting, at hans hustru, Hillary Clinton, bliver kåret til partiets præsidentkandidat.

Selv om hendes eneste modkandidat, Bernie Sanders, stadig kæmper en hård kamp for at få indflydelse ved at vinde de sidste store primærvalg i tirsdag aften i vigtige stater som Californien, New Jersey, New Mexico, Montana og North Dakota, mangler Clinton kun 26 delegerede for at vinde primærvalget. Og dermed skulle det være på plads.

Men selvfølgelig er der stadig et »men« i det her. For primærvalgene har heller ikke været normale hos Demokraterne. Bernie Sanders har på samme måde som Republikanernes spidskandidat, Donald Trump, været i stand til at sætte en bevægelse i gang, som Demokraterne skal frygte lige så meget, som Republikanerne er nervøse for det, Trump har skabt. Nemlig en ny vælgermasse, der er stærkt utilfreds med det, der foregår i Washington.

Og det er en vrede, der går igen ikke blot hos den hvide middelklasse, men også hos andre befolkningsgrupper. Så hvis ikke Hillary Clinton efter den forventede sejr får kontrol over Sanders vælgere, så kan hun risikere at tabe det endelige opgør med Trump. Og der kommer Bill Clinton ind i billedet. Da det ser ud til, at sejren for Hillary Clinton er hjemme, har han svært ved at styre sin begejstring.

Tilhængere er »toast«

Faktisk står han på talerstolene rundt om i delstaterne og håner Sanders’ tilhængere. Som han gjorde det mandag i Los Angeles, hvor han sagde, at Sanders’ tilhængere er »toast« fra på tirsdag.

Som en kommentator sagde bagefter, er det den slags udtalelser, der kan gøre det meget svært for Hillary Clinton at forene Det Demokratiske Parti ved konventet. For Bernie Sanders vil blive en af hoved­talerne ved konventet, uanset om han taber. For hans budskab er vigtigt for partiet. Det er en prioritet at sikre, at Sanders’ millioner af vælgere nu slutter op om Clinton i kampen mod Trump og Det Republikanske Parti. Hvis Sanders skulle gå hen og vinde i Californien, som er blevet den stat, begge kandidater koncentrerer sig mest om, vil det være en stor sejr for Sanders. Det vil ikke ændre på det faktum, at Clinton stadig har flest delegerede og superdelegerede. Men det kan ændre arbejdsgangen på konventet og sikre Sanders en bredere platform.

For republikanerne er sagen givet på nær én ting. Trump bliver partiets præsidentkandiat, medmindre der sker noget helt uset inden da.

Men de seneste dage er Trump blev klemt af en række sager, der er blevet forsidestof i aviserne. Dels hans udfald mod en af de dommere, der undersøger en række sager omkring hans omstridte Trump University. Dels hans skiftende holdninger til amerikansk sikkerhedspolitik, som Clinton gjorde op med forleden.

Trump har hængt den amerikanske dommer med mexicanske rødder ud for at være mexicaner, hvilket er blevet udlagt som racistisk. Og Clinton har haft en vis succes med at påpege, at Trump hele tiden skifter mening på det udenrigspolitiske område. Så opgøret er i gang på fuld styrke.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.