Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sandheden bag billedet alle taler om

To billeder har sat sindene på de sociale medier i bevægelse og også hos Donald Trump. Her er fakta om billederne, og så kan man selv danne sig en mening om dem.

To billeder to virkeligheder. REUTERS/Lucas Jackson (L), Stelios Varias/ (Foto: STAFF/Scanpix 2017)
To billeder to virkeligheder. REUTERS/Lucas Jackson (L), Stelios Varias/ (Foto: STAFF/Scanpix 2017)

WASHINGTON: Lad os tage fakta først. De to billeder ovenfor er taget af Reuters henholdsvis den 20. januar 2017 og den 20. januar 2009. Det til venstre er fra Donald Trumps indsættelse i 2017. Det til højre er fra Barack Obamas indsættelse i 2009.

Det til højre - Obamas - er taget af Reuters fotograf Stellos Varias fra Washington Monument, som er det højeste monument i parken. Det er taget mellem 12.07 og 12.26. Det til venstre - Trumps - er taget af Reuters fotograf  Lucas Jackson af Trumps indsættelse fra det samme sted. Det er taget 12.01. Der er altså mellem seks og 21 minutter mellem de to billeder.

Reuters er det eneste fotobureau, der har taget billeder, og det amerikanske parkpoliti udstedte tilladelsen under forudsætning af, at Reuters stillede billederne kvit og frit til rådighed for alle fotomedier.

Derfor cirkulerer der også på nettet nogle påstande om tidspunktet for optagelserne fra andre fotobureauer. Men Reuters er det eneste, der har taget billederne og har data fra optagelserne.

Parkpolitiet anslår, at man slipper mellem 500 og 2000 mennesker ind på mallen i minuttet gennem sikkerhedssystemerne lidt afhængig af tidspunktet. De første ankom klokken 05.00 om morgenen, og der slap der betydeligt flere ind. Men omkring middagstid ville køerne være store, så der vil tallet mere realistisk være noget mindre.

Det vil sige, at hvis man udligner tidsforskellen mellem de to billeder, så vil der i teorien kunne være sluppet maksimalt 42.000 mennesker flere ind, end billedet fra 2017 viser på grund af travlheden, fordi det var der, hvor den nye  præsident blev svoret ind. Selv med lidt god vilje kunne der være sluppet op mod 100.000 ind, men det er der diskussion om, hvorvidt det er realistisk eller ej.

Berlingske havde to reportere på stedet. En helt oppe foran mindre end 200 meter fra Trump, hvor der var proppende fuldt. Og en langs med paraderuten, hvor der var områder, hvor der ikke var så mange personer.

Det anslås, at der var 1,8 mio. mennesker til Obamas indsættelse. Parkpoltiet sagde til Berlingske og til andre medier, inden de opdagede, at de ikke måtte udtale sig om tal, at antallet af mennesker på mallen og foran Kongressen ved 12-tiden var mellem 500.000 og 800.000 mennesker på det tidspunkt, hvor Trump blev indsat.

Der cirkulerer også et andet billede på de sociale medier - nemlig et højopløseligt billede af hele indsættelsen. Det er taget fra en anden vinkel og har det problem, at et træ skygger for hele venstresiden af mallen set nede fra Lincoln Memorial, så det på grund af vinklen og træets skygge ikke regnes for at være egnet til at vurdere en menneskemængde.

http://www.cnn.com/interactive/2017/01/politics/trump-inauguration-gigapixel/

Billedet af de to scener er nu blevet så ikonisk og udsat for morsomheder, at demokraterne medbringer dem i stor størrelse til høringerne i Kongressen for at teste de republikanske kandidaters evne til at skelne to billeder fra hinanden, inden de får deres nye ministerposter.

Hvis Trumps kandidat stadig siger, at der var flere tilskuere ud fra billederne til Trumps indsættelse, så udsættes de for kritik. Men det betyder ikke så meget for deres endelige udnævnelse, eftersom republikanerne har flertallet.

Specialister siger, at det er vanskeligt helt nøjagtigt at beregne, hvor mange der har været til en indsættelse. Man kan tælle meget galt, og det vil for evigt være en kilde til en stor diskussion. Men kun en ting tæller. Donald Trump har vundet, og han er nu præsident i USA. Uanset hvor mange der kom til indsættelsen.

Her er det anslåede tal for andre indsættelser.

Præsident Bill Clinton, 1993: 800,000 mennesker

Præsident Bill Clinton, 1997: 250,000 mennesker

Præsident George W. Bush, 2001: 300,000 mennesker

Præsident George W. Bush, 2005: 400,000 mennesker

Præsident Barack Obama, 2009: 1.8 million mennesker

Præsident Barack Obama, 2013: 1 million mennesker

Kilde PolitiFacts.

Artiklen er opdateret med nye oplysninger.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.