Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Samuelsen før Abbas-møde: EU holder fast i tostatsløsning

Det er problematisk, at der ikke bliver talt med USA, siger Samuelsen før møde med palæstinensisk leder.

Anders Samuelsen (LA) er i Bruxelles med EU's andre udenrigsministre, hvor den palæstinensiske leder, Mahmoud Abbas, kommer på besøg.
Anders Samuelsen (LA) er i Bruxelles med EU's andre udenrigsministre, hvor den palæstinensiske leder, Mahmoud Abbas, kommer på besøg.

Bruxelles. Den palæstinensiske leder, Mahmoud Abbas, ventes at forsøge at samle opbakning til at anerkende Palæstina som selvstændig stat, når han mødes med de europæiske udenrigsministre i Bruxelles mandag.

Men EU holder fast på sin samlede kurs. Det vurderer udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), da han ankommer til mødet.

- Vi skal holde fast i, at det er en tostatsløsning, vi skal have, og den skal forhandles på plads. Vi skal ikke begynde på noget ensidigt, siger han.

I december meddelte den amerikanske præsident, Donald Trump, at USA anerkender Jerusalem som Israels hovedstad. Han sagde også, at den amerikanske ambassade vil blive flyttet dertil fra Tel Aviv.

Den palæstinensiske udenrigsminister, Riyad al-Malki, sagde søndag, at Abbas vil opfordre EU-ministrene til at tage skridtet "som en måde at reagere" på Trumps beslutning, skriver AFP.

Men EU går ind for en tostatsløsning på konflikten, og det er den kurs, der bliver holdt, fastslår Samuelsen.

- Det er stadigvæk en meget kritisk situation, og det er et problem, at der ikke bliver talt med amerikanerne i øjeblikket.

- Det skal vi have op at køre igen, fordi der kan ikke komme en varig løsning, uden at amerikanerne er en del af den, siger udenrigsministeren.

Jerusalem rummer flere af de helligste steder for både muslimer, kristne og jøder. Og den er også politisk vigtig, da den af både israelere og palæstinensere betragtes som den vigtigste by.

Abbas har tidligere sagt, at USA ikke længere kan spille nogen rolle i fredsprocessen i Mellemøsten som følge af Trumps Jerusalem-beslutning.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.