Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sammenstød i Egypten dagen før folkeafstemning

Egyptens befolkning er delt i synet på præsident Morsi og hans udkast til en ny forfatning, der lørdag skal til afstemning. Fredag var der nye kampe i Alexandria.

Demonstranter råber slagord mod præsident Morsi i Kairo 14. december 2012.
Demonstranter råber slagord mod præsident Morsi i Kairo 14. december 2012.

Tilhængere og modstandere af præsident Morsi stødte fredag eftermiddag sammen i Egyptens næststørste by, Alexandria, dagen før den første runde i afstemningen om landets nye forfatning.

Den arabiske TV-kanal al-Arabiya oplyser, at mindst 13 blev kvæstet under kampe, der for nogle demonstranters vedkommende blev udkæmpet med svær og stokke, mens andre i de to grupperinger slyngede sten mod hinanden. Mange biler blev desuden stukket i brand.

Også i hovedstaden Kairo var der demonstrationer forud for lørdagens afstemning. der er koncentreret om de største byer. Først i anden runde, der finder sted 22. december, kan der stemmes i de mindre byer.

Demonstrationerne i Kairo, der samlede tusinder af deltagere, så sent fredag eftermiddag ud til at forløbe uden den vold, der ellers har præget konfrontationerne mellem de politiske modstandere og som de seneste dage har resulteret i mindst otte dræbte.

Der er imidlertid udbredt frygt i hovedstaden for, at der bryder nye uroligheder ud på afstemningsdagen, rapporterer Reuters.

Urolighederne i Alexandria brød ifølge BBC ud, efter at en præst i en moske under fredagsbønnen havde opfordret de bedende om at stemme ja til forfatningen, der understreger, at sharia er fundamentet for al lovgivning i Egypten.

Fronterne er trukket hårdt op mellem modstandere og tilhængere af Morsi og af forfatningen, efter at landets islamistisk dominerede forfatningsråd for et par uger siden hastede forfatningsudkastet igennem, så det kunne forelægges præsident Morsi, som havde brug for at vende opmærksomheden fra det stærkt kritiserede dekret, der gav ham juridisk immunitet.

Præsidenten trak for nylig dekretet tilbage, men dem indrømmelse har ikke mindsket kritikken og modstanden af ham i de dele af befolkningen, der frygter, at Morsi og Det Muslimske Broderskab vil indføre et nyt totalitært system.

Egypten, der er det største land i den arabiske verden, fremstår i dag mere splittet end nogensinde. Som et eklatant eksempel på splittelsen kan nævnes årsagen til, at der skal to afstemningsrunder til for at vedtage eller forkaste forfatningsforslaget. Ifølge BBC, er der simpelthen ikke dommere nok, der er villige til at indtræde i rollen som øverste valgtilforordnede.

Dommerstanden hører til de blandt argeste kritikere af Mohamed Morsi, Blandt andet fordi han forsøger at sætte sine egne folk ind på posterne i landets højesteret.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.