Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sådan skildrer verdens aviser Obamas sejr

Hvordan fortæller man noget, som de fleste allerede ved?

Forsiden af Le Monde, dagen efter Obamas genvalg som præsident.
Forsiden af Le Monde, dagen efter Obamas genvalg som præsident.

»Barack Obama genvalgt« eller »Obama vinder«

Sådan, eller nogenlunde sådan, kunne der godt stå på alverdens avisforsider efter tirsdagens dramatiske amerikanske præsidentvalg. Det gør der også nogle steder. Men langt fra alle aviser vælger den lette løsning.

Amerikanske Poynter, der en af verdens førende journalistuddannelser, har på www.poynter.org samlet 25 internationale avisforsider med nyheden om Barack Obamas genvalg. Poynters konklusion er, at fotografier over det meste af forsiden er et gennemgående træk. Desuden foretrækker mange aviser at bruge få, velvalgte og ikke alt for forudsigelige ord til at fortælle det, som de fleste avislæsere allerede ved, når de får den trykte avis i hånden.

Den canadiske avis the Globe and Mail udtrykker den splittelse, som det tætte kapløb mellem Obama og hans republikanske udfordrer, Mitt Romney, er udtryk for, med overskriften "Divided states". The Wall Street Journal, en af USAs førende aviser, konstaterer på sin side tørt, at "Obama wins", mens The Huntsville Times, der udgives i delstaten Alabama, pryder forsiden med det dugfriske Obama-citat "This happened because of you. Thank you."

Se billedserien: Obamamani på alverdens avisforsider

Kaster man et blik på et udvalg af torsdagens europæiske aviser, kan man konstatere, at Politikens forside springer den efterhånden lidt gamle nyhed om Obamas valgsejr over og kigger fremad med overskriften "Lettede Obamatilhængere kræver bredt samarbejde". Den tyske avis Süddeutsche Zeitung gør noget af det samme med overskriften "Obama muss Amerika jetzt versöhnen (Obama skal forsone Amerika), mens Svenska Dagbladet bringer et stort billede af Obama med kone og børn og overskriften "Vinnande lag" (Vinderholdet).

Den mest brugte vending? Det synes at være "Four more years" . Det er det, der står på forsiden af britiske The Times, og det står på flere af de andre avisforsider, som Poynter præsenterer - enten alene eller i en større sammenhæng. Forkert er det jo i hvert fald ikke.

Det amerikanske Newseum i Washington har samlet endnu flere forsider efter valget. Se forsiderne her.

Sådan ser Berlingskes forside ud i dag:

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.