Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Så skal der zlataneres

Udtrykket »zlatanera« er optaget på den officielle liste over nye, svenske ord.

»Hold da op, hun zlatanerede godt nok den TV-debat, hva?«. Er det en sætning, man kommer til at høre i det nye år?

Måske i Sverige, for her har de optaget udtrykket »zlatanera« på listen over ord, der så dagens lys i 2012. Hvis man zlatanerer, så »dominerer« man eller »gør noget med kraft«, lyder det.

Ordet er inspireret af den svenske fodboldstjerne Zlatan Ibrahimovics særdeles selvsikre stil og blev ifølge det svenske sprogråd, Språkrådet, første gang introduceret for den svenske befolkning, da nyhedsbureauet TT brugte det i en artikel 23. november.

Her kunne man læse, at Zlatan Ibrahimovic havde »zlataneret årets prisuddeling«, da han mere eller mindre havde støvsuget en prisuddeling totalt for hæder.

Udtrykket stammer dog oprindeligt fra Frankrig, hvor Zlatan Ibrahimovic til daglig spiller for fodboldklubben Paris Saint-Germain. I den franske hovedstad er både unge og gamle faldet i svime over den selvsikre angriber, der har haft en forrygende start i klubben efter skiftet fra italienske AC Milan i sommer.

Især de unge franskmænd har ifølge Svenska Dagbladet taget ordet »zlatanera« til sig, og den kendte journalist og TV-vært på en række kulturprogrammer, Bernard Pivot, er ligeledes fascineret af ordet.

- Det bliver interessant at se, hvordan denne neologisme og nyordet »zlatanera« vil udvikle sig i de kommende måneder. Der er jo ingen, der egentlig ved, hvad det betyder, sagde Bernard Pivot for nylig.

Foruden det nye ord har Zlatan Ibrahimovic også inspireret det franske satireprogram Les Guignols de l’info, som har skabt en Zlatan Ibrahimovic-dukke. Dukken optræder ligesom den ægte vare med en imponerende tro på egne evner.

Zlatan-dukken har været stærkt medvirkende til at udbrede brugen af »zlatanera« i det franske.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.