Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Så meget betaler Obama i skat

Skattetrykket er et hedt emne i den amerikanske debat. Fredag fremlagte Det Hvide Hus præsidentens skattepapirer.

I 2011 slap Obama med en skatteprocent på 20,5 procent. Det var mere end Mitt Romney, men mindre end den gennemsnitlige amerikaner.
I 2011 slap Obama med en skatteprocent på 20,5 procent. Det var mere end Mitt Romney, men mindre end den gennemsnitlige amerikaner.

789.674 dollar eller knap 4,5 millioner kroner. Så meget tjente præsident Barack Obama og hans hustru, Michelle Obama, i 2011. Af det beløb betalte Michelle og Barack Obama 20,5 procent i skat.

Netop skattetrykket er et af tidens mest sprængfarlige emner i amerikansk politik. Fredag fremlagde Det Hvide Hus Barack Obamas skattepapirer.

Papirerne afslører, at ægteparret havde en højere skatteprocent end Mitt Romney og hans hustru, Ann Romney. Det skriver New York Daily News.

Mitt Romney har kun fremlagt sine papirer fra 2010 samt et skøn over sine skatteforhold i 2011. Af skønnet fremgår det imidlertid, at Ann og Mitt Romney forventede at betale 15,4 procent.

Den velhavende Mitt Romneys skatteprocent er dermed markant lavere end topskatten på arbejde, der ligger på 35 procent. At Romney alligevel slipper så billigt skyldes, at langt hovedparten af hans indtægter kommer fra kapitalgevinster på investeringer. I USA beskattes den type indtægter langt mere lempeligt end lønarbejde.

Siden Mitt Romney fremlagde skønnet tidligere i år, har den lave procentsats givet anledning til voldsom debat. Obama-parret slipper dog også med en lavere skatteprocent end den gennemsnitlige amerikaner, skriver New York Daily News.

Står det til præsidenten, bliver hans egen såvel som Romneys skatteprocent dog højere i fremtiden. Sidste efterår fremlagde han et lovforslag om en ny millionærskat. Den vil blandt andet betyde, at alle med en indtægt på mere end en million dollar skal betale minimum 30 procent i skat.

Men henvisning til milliardæren Warren Buffett har ordningen fået tilnavnet Buffett-reglen. Den amerikanske forretningsmand vakte opsigt, da han brokkede sig over, at han har en lavere skatteprocent end sin sekretær.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.