Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Rystet konge hastede hjem til Sverige efter angreb

Svenskernes omsorg for hinanden viser styrken i samfundet, siger kong Carl Gustaf i tale til det svenske folk.

Den svenske kong Carl Gustaf er vendt hjem fra Brasilien og taler til folket efter attentatet i Stockholm. Reuters/Tt News Agency
Den svenske kong Carl Gustaf er vendt hjem fra Brasilien og taler til folket efter attentatet i Stockholm. Reuters/Tt News Agency

Det svenske kongepar var meget langt væk hjemmefra, da en mand torpederede en menneskemængde i den svenske hovedstad, Stockholm, fredag og dræbte fire personer. 15 er såret.

Men kong Carl Gustaf og dronning Silvia afbrød deres rejse i Brasilien og vendte hjem.

Lørdag har kongen talt til svenskerne ved kongeslottet i Stockholm.

- Kære svenskere, alle i Sverige. Da jeg kom til Brasilien, kom beskeden om den forfærdelige hændelse her i Stockholm, og da var det naturligt for mig at vende direkte hjem til Sverige, siger han.

- Vi er alle rystede over det, der er sket. Omsorgen, som mennesker viser hinanden, viser styrken i vort samfund. Alle vi, der vil hjælpe, er mange, mange flere end dem, der vil os det ondt. At vide det giver mig trøst.

Kongen hylder i sin tale også den svenske redningstjeneste og politiet oven på indsatsen efter angrebet.

- Nu er det vigtigt, at de kan arbejde videre i fred og ro.

Kongen minder om, at Sverige tidligere har oplevet voldshændelser.

Blandt andre blev daværende statsminister Olof Palme myrdet i Stockholm i 1986, mens Anna Lindh, der var udenrigsminister, blev myrdet i hovedstaden i 2003.

- Vi har desværre tidligere oplevet voldshændelser, og vi har klaret det. Det gør vi også nu, siger han.

- Sverige er, har længe været og vil fortsat være et trygt og et fredeligt land. Tak skal I have.

/ritzau/TT

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.