Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Rygning dræber flere mennesker end Obama, selv om han dræber mange. Ryg ikke – lad være med at være som Obama«

Plakater sat op i Moskva fortæller, at røg dræber endnu flere mennesker end den amerikanske præsident.

Anti-ryge-plakaten med det manipulerede billede af Barack Obama, som bl.a. er sat op ved busstoppesteder i Moskva, er blot den nyeste i en lang række russiske kampagner, der udråber Obama som morder.
Anti-ryge-plakaten med det manipulerede billede af Barack Obama, som bl.a. er sat op ved busstoppesteder i Moskva, er blot den nyeste i en lang række russiske kampagner, der udråber Obama som morder.

Ved busstoppesteder i Moskva har man i den seneste tid kunnet se et manipuleret billede af den amerikanske præsident, Barack Obama, der heftigt pulser løs på en cigaret, ledsaget af budskabet:

»Rygning dræber flere mennesker end Obama, selv om han dræber mange. Ryg ikke – lad være med at være som Obama.«

Det fortæller en af det russiske parlament, Dumaens, meget få Putin-kritikere, Dmitry Gudkov, i en opdatering på Facebook. »Jeg skammer mig over og væmmes ved, hvad der optræder på gaderne i den russiske hovedstad,« skriver Gudkov ifølge The Moscow Times.

I sit opslag kommer Dmitry Gudkov endvidere med en reference til en velkendt joke fra Sovjet-tiden om, at russere skam også har ytringsfrihed, da de, i lighed med amerikanerne, også har al mulig frihed til at kritisere den amerikanske præsident, mens de står på Den Røde Plads.

»Snart vil de skræmme børn med Obama i stedet for Baba Yaga (en heks fra russiske folkeeventyr, red.),« udtaler han til The Guardian, der også kan fortælle, at kampagnen ikke har nogen afsender, og at bystyret i Moskva ikke ønsker at udtale sig om den.

Opslaget på Facebook har ført til stor debat og anti-ryge-kampagnen har ligeledes fået massiv dækning i russisk presse.

 

Temaet om, at Obama er en dræber, synes at være hyppigt tilbagevendende i tiden efter, at Rusland selv har engageret sig i krigen i Syrien. I slutningen af januar rapporterede flere medier, at en pro-Kreml-kunstnergruppe hængte et banner med Obamas portræt og det engelske ord »killer« op over for den amerikanske ambassade i Moskva. Den 12. februar rettede en større gruppe russiske studerende en videoappel til FN om at retsforfølge Barack Obama for hans angivelige krigsforbrydelser i Syrien og en lang række andre lande. Her kan man se en stor gruppe russiske studerende salvelsesfuldt og med undertekster på lejlighedsvis haltende engelsk erklære, at Obama blandt andet er »den største trussel mod vor civilisation«.

En enkelt til Obama i ny og næ

Det er ikke første gang, at billeder af USAs præsident er blevet brugt nedsættende i kampagneøjemed i Rusland. I december anvendte supermarkedskæden Bakhetle ifølge Moscow Times et billede af en chimpanse udstyret med Obamas ansigt i deres markedsføring, hvilket kæden dog efterfølgende måtte undskylde.

Barack Obama erklærede i 2013, at han stoppede med at ryge for mange år siden, angiveligt af frygt for sin hustrus vrede. Han er dog flere gange blevet sat i forbindelse med en cigaret eller to. Bl.a. har sangeren Billy Joel ifølge thehill.com fortalt, at den frie verdens leder har inviteret ham på en præsidentiel rygepause på en af Det Hvide Hus’ altaner.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.