Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Rwanda ventes at vælge populær præsident for tredje gang

Mange vælgere i Rwanda lovpriser Paul Kagame, der som oprørsleder stoppede ekstremistiske hutu-styrker i 1994.

I 1994 var Paul Kagame leder af oprørsgruppen Rwandas Patriotiske Front, som satte en stopper for de ekstremistiske hutustyrker efter folkedrabet i landet. Scanpix/Marco Longari/arkiv
I 1994 var Paul Kagame leder af oprørsgruppen Rwandas Patriotiske Front, som satte en stopper for de ekstremistiske hutustyrker efter folkedrabet i landet. Scanpix/Marco Longari/arkiv

Valgstederne i Rwanda er fredag morgen åbnet.

De 6,9 millioner registrerede vælgere i landet skal stemme til et præsidentvalg, hvor Paul Kagame forventes at blive genvalgt.

Sker det, kan han for tredje gang sætte sig til rette i præsidentkontoret i det lille østafrikanske land.

59-årige Paul Kagame er oppe imod de to mindre kendte kandidater Frank Habineza fra oppositionspartiet De Grønne Demokrater og Philippe Mpayimana, der stiller op som uafhængig.

Ingen af de to betragtes som en trussel mod Kagame.

- Med ham (Kagame, red.) i spidsen mangler vi ikke noget. Han er sendt af Gud, siger 53-årige Marie-Rose Nyirauro.

Hun fortæller samtidig, at hun ikke engang kender navnene på de to andre kandidater.

Paul Kagame var kun 36 år, da hans oprørsgruppe Rwandas Patriotiske Front (RPF) stoppede ekstremistiske hutustyrker efter folkedrabet i 1994, der kostede 800.000 mennesker - hovedsageligt tutsier - livet.

Rwandas Patriotiske Front blev siden omdannet til det tutsidominerede parti.

Paul Kagame tjente først som vicepræsident, selv om han bredt i befolkningen blev betragtet som de facto leder af landet.

I 2000 blev han af lovgivere udpeget som præsident. Dog blev han først i 2003 valgt til posten for en syvårig periode. Det skete med opbakning fra 95 procent af vælgerne.

I 2010 blev han genvalgt. Det skete med over 90 procent af stemmerne.

I 2015 stemte indbyggerne i Rwanda for en forfatningsændring, som betyder, at Paul Kagame kan blive valgt til endnu en periode.

Kagame forsøger at fremstå som manden, der har bragt stabilitet og vækst tilbage til Rwanda efter folkedrabet.

Kritikere siger dog, at hans styre undergraver demokratiet, og at oppositionen undertrykkes.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.