Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Russiske penge lokker dobbeltmoralske verdensstjerner på scenen

Elton John og Sting er under beskydning efter privat koncert for politikere og rigmænd i Moskva. Hvor er jeres principper nu, spørger russisk journalist.

Sting beskyldes for dobbeltmoral. Arkivfoto.
Sting beskyldes for dobbeltmoral. Arkivfoto.

MOSKVA: Hvide og lyserøde roser for over en million kroner dækkede væggene i balsalen. Brudens kjole var besat med ædelsten. Og alle de 600 gæster fik et guldbesat skrin med som gave.

Alligevel var det underholdningen, der vakte størst opmærksomhed til festen. Først dukkede den amerikanske popstjerne Jennifer Lopez frem på scenen på luksushotellet i Moskva. Da J-Lo var færdig, blev hun afløst af den britiske sanger Sting. Og umiddelbart efter sad Elton John klar bag sit flygel.

Den overdådige fest var ’årets bryllup’, konkluderede den russiske tabloidavis Komsomolskaja Pravda med store typer, mens brugerne på Instagram svælgede i billeder af stjerner til privatfest med en af Ruslands rigeste mænd.

»Her gælder sanktionerne ikke,« trompeterede en netavis drilsk med henvisning til vestlige finansielle sanktioner oven på Ruslands annekteringen af den ukrainske Krim-halvø.

Værten for det hele var oliemilliardæren Mikhail Gutserijev, der ifølge Forbes er god for mere end 16 milliarder kroner.

Blandt hans gæster ved brylluppet var fremtrædende politikere fra Moskva og Gutserijevs hjemegn, det urohærgede Ingusjetien. Her blev en norsk og en svensk journalist tidligere på måneden overfaldet og tævet til blods under et besøg, der skulle kaste lys over menneskeretskrænkelser.

Den tidligere mangeårige guvernør i Ingusjetien var blandt gæsterne til festen i Moskva.

Ikke alle var lige begejstrede for stjernernes dømmekraft. Sting er blandt de kunstnere, der tidligere har holdt den moralske fane højt med protester mod blandt andet det daværende Apartheid-regime i Sydafrika og aflyste koncerter i Østrig i protest mod højrepopulisten Jörg Haider.

»Men at komme til en privatfest hos en oligark i et land, […] hvor en blodig Putin regerer, det er åbenbart helt ok,« skriver en fremtrædende russisk journalist Artjom Rondarev på Facebook.

Ifølge russiske medier fik hver af de optrædende på den gode side af en million euro for deres korte optrædener.

Men penge lugter som bekendt ikke, og de tre stjerner skriver sig ind i en lang tradition for lukrative småjob for mere eller mindre diktatoriske ledere i de tidligere sovjetlande. I 2013 sang Jennifer Lopez fødselsdagssang ved en koncert for den mangeårige diktator i Turkmenistan, Gurbanguly Berdymukhamedov.

Samme år optrådte Kanye West formedelst tre millioner dollar ved et bryllup for et barnebarn af Kasakhstans autoritære leder Nursultan Nasarbajev. Da Ruslands statsejede energigigant Gazprom fejrede rund fødselsdag for et par år siden, spillede både Tina Turner og Deep Purple op til dans.

Det er heller ikke første gang, Sting er i vælten. I 2010 fik han tre millioner dollar for at optræde ved en begivenhed arrangeret af datteren af Usbekistans diktator Islam Karimov. Menneskeretsgrupper anklager Karimovs regime for at bruge middelalderlig tortur, herunder tilfælde af kogning af politiske modstandere.

Sting forsvarede beslutningen.

»Jeg er kommet til den konklusion, at en kulturel boykot ikke kun er meningsløs, men også kontraproduktiv, fordi de pågældende stater yderligere berøves ideer og kunst og dermed bliver endnu mere lukkede, paranoide og isolerede,« sagde han dengang.

Ingen af de tre kunstnere har kommenteret deres seneste koncert i Moskva.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.