Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Russiske bombefly forlader Syrien - og truer med at vende tilbage

Rusland trækker bombefly, men fastholder militærbaser, kampfly og antiluftskyts i Syrien.

FOTO: HANDOUT
FOTO: HANDOUT

De første russiske bombefly lettede tidligt i morges fra Khmeimim-basen i det nordlige Syrien. De har nu kurs tilbage mod Rusland, meddeler det russiske forsvarsministerium.

Russiske styrker er dermed igang med første fase af den delvise tilbagetrækning fra Syrien. Tilbagetrækningen omfatter kampfly af typen SU-24, SU-25 og SU-34, der udgør hovedparten af de omkring 50 fly i den hidtidige russiske luftstyrke i Syrien, oplyser russiske stats-tv.

Det betyder dog ikke, at de russiske styrker forlader Syrien. Rusland fastholder en talstærk tilstedeværelse på flybasen i Khmeimim og på den russiske flådebase i Tartus i det nordvestlige Syrien. Blandt andet raketsystemer og russiske fly af typen SU-30 og SU-35 vil fortsat befinde sig i landet, siger en kilde i Ruslands forsvarsministerum til avisen Kommersant.

Det avancerede S-400 luftværnssystem, der kan skyde fly ned over store dele af det nordlige Syrien, forbliver sandsynligvis også på plads, skriver russiske medier.

Økonomi i laser

Russiske eksperter er dog delte i spørgsmålet om, hvorvidt de russiske militære mål i Syrien er opnået, sådan som den russiske præsident Vladimir Putin hævdede i aftes.

Hvis målet var at gøre Assad uomgængelig i fredsforhandlingerne, så er det lykkes, vurderer Nikolaj Sukhov fra det russiske videnskabernes akademi. Ifølge ham er det vigtigste for Putin dog nærmere, at Rusland med operationen har kæmpet ud af den internationale isolation i kølvandet på annekteringen af Krim-halvøen i Ukraine.

»Rusland har vist sin autoritet som verdensmagt,« siger Nikolaj Sukhov til avisen RBK.

Russisk stats-tv fremhæver det som en afgørende succes, at de russiske styrker angiveligt har dræbt op mod 2.000 militante islamister fra de tidligere sovjetlande, der ellers kunne true Rusland på hjemmefronten. De store civile tab omtales stort set ikke af russisk stats-tv.

Ifølge den politiske kommentator Konstantin Eggert er den virkelige årsagen til nedtrapningen mere banal: Den russiske økonomis elendige forfatning.

Tilbagetrækningen viser, at Rusland med de nuværende lave oliepriser ikke er i stand til at udkæmpe militære konflikter i nabolandet Ukraine og i Syrien på én gang, vurderer han. Den syriske operation koster anslået 2,5 millioner dollar om dagen.

»Putin står nu svækket forud for fredsforhandlingerne i Geneve,« skriver han på Twitter.

Kan være tilbage på to døgn

Den delvise tilbagetrækning krydres samtidig med trusler om at vende tilbage til Syrien, påpeger den uafhængige militæranalytiker Anton Lavrov.

»Det hænger tydeligvis sammen med forhandlingerne i Geneve. Det er et signal til oppositionen og et forsøg på at påvirke deres forhandlingsvilje,« siger han til nyhedsbureauet Bloomberg.

Kreml-loyale stemmer understreger, at de russiske styrker hurtigt kan vende tilbage, hvis fredsforhandlingerne ikke giver det ønskede resultat.

»Hele infrastrukturen på Khmeimim er overdraget til brug for vores væbnede styrker på ubestemt tid. For at sende hele den russiske flygruppe tilbage til Khmeimim kræves ikke mere end to døgn,« siger militæreksperten Aleksandr Kots, til avisen Komsomolskaja Pravda.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.