Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Russisk homolov er i strid med menneskerettighederne

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol kalder lov, der forbyder "homoseksuel propaganda", diskriminerende.

Strasbourg. En russisk lov, der forbyder "homoseksuel propaganda", er i strid med menneskerettighederne.

Sådan lyder det i en afgørelse fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, der vurderer, at loven strider mod retten til kunne ytre sig og er diskriminerende.

Det er tre russiske aktivister, der har bragt sagen til menneskerettighedsdomstolen.

De er homoseksuelle og har demonstreret mod loven, der først blev indført regionalt i 2003 og 2006 og siden blev udbredt på føderalt niveau i 2013.

Loven forbyder stort set al omtale af homoseksualitet, særligt i forbindelse med mindreårige.

I lovteksten hedder det blandt andet "at promoveringen af ikketraditionelle seksuelle relationer omkring mindreårige ... giver et forkvaklet billede af social lighed mellem traditionelle og ikketraditionelle seksuelle relationer".

De tre mænd, der er gået til domstolen, har fået bøder af de russiske myndigheder for at demonstrere mod loven.

Blandt andet har de stillet sig frem med bannere, der proklamerer, at homoseksualitet er naturligt. Handlinger, som de har fået bøder for af de russiske myndigheder.

De har appelleret bøderne i det russiske retssystem uden held.

Men Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol giver mændene ret i, at loven er i strid med deres menneskerettigheder.

- Først og fremmest finder retten, at myndighederne har styrket stigmatisering og fordomme og tilskyndet homofobi med loven, hvilket før den inkompatibel med værdier - om lighed, pluralisme og tolerance - som tilhører et demokratisk samfund.

De russiske myndigheder skal ifølge domstolen betale 50.000 euro (omkring 372.000 kroner) i erstatning til de tre aktivister, fremgår det af dommen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.