Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Russisk homo-lov rammer Clintons valg-video

I Rusland er Hillary Clintons kampagne-video forbudt for børn.

I Rusland er Hillary Clintons kampagne-video forbudt for børn. Billedet er et screen-dump fra Hillary Clintons valg-video.
I Rusland er Hillary Clintons kampagne-video forbudt for børn. Billedet er et screen-dump fra Hillary Clintons valg-video.

MOSKVA: Flere russiske netaviser bringer klip fra den kampagnevideo, hvor Hillary Clinton annoncerer, at hun går efter præsidentposten i USA. Men flere russiske medier ledsager den amerikanske video med et lille skilt, hvor der står »+18«. Clintons video indeholder nemlig billeder af to mænd, der holder i hånd og smiler til hinanden.

Ruslands parlament, domineret af Vladimir Putins parti, vedtog i 2013 en lov, der forbyder 'propaganda' for homoseksualitet blandt under 18-årige. Loven indfører bødestraf for at distribuere information, der kan 'vække interesse' for 'ikke-traditionelle seksuelle relationer" blandt unge. Loven kræver også, at medier advarer unge mod den forbudte information.

Andre medier, som den russiske regeringsavis Rossiskaja Gaseta, undlader at linke til den formastelige video. Den Kreml-tro avis giver i stedet nyheden om Clintons kandidatur overskriften http://www.rg.ru/2015/04/13/gey-site.html)">"To bøsser optaget til Hillary Clintons video".

Ruslands omstridte homo-lov er blevet mødt med fordømmelse fra menneskeretsgrupper, russiske aktivister og vestlige regeringer. En stribe overfald på bøsser og lesbiske i Rusland fulgte i http://www.b.dk/globalt/haandlangerne)">kølvandet på lovens vedtagelse.

Kampagnevideoen er ikke første gang Clinton kommer i uvejr i Rusland. Som udenrigsminister stod hun i 2009 i spidsen for et forsøg på en diplomatisk 'genstart' af de amerikanske relationer til Moskva.

På et møde overrakte hun den russiske udenrigsminister en symbolsk rød knap med påskriften »restart« på engelsk og russisk. Desværre var oversættelsen til russisk gået skævt. I stedet for det korrekte »perezagruzka« stod der »peregruzka« på knappen. Det kan bedst kan oversættes med »overbelastning«.

Oversættelsesfejlen viste sig profetisk. Det lovede diplomatiske tøvejr blev hurtigt til isvinter. Først på grund af uenigheder om missilskjold og Mellemøsten. Siden udløste krisen i Ukraine og Vladimir Putins annektering af Krim-halvøen den alvorligste sikkerhedspolitiske krise i Europa siden den kolde krig.

Hillary Clinton sammenlignede sidste år Putins fremfærd på Krim med Nazi-Tysklands annektering af områder i flere nabolande.

»Hvis dette lyder bekendt, så er det fordi, det er, hvad Hitler gjorde i 1930erne,« sagde Hillary Clinton.

Den russiske sikkerhedsanalytiker Ivan Prosjkin skriver i en analyse, at en Hillary Clinton som præsident næppe vil ændre meget i det allerede elendige forhold mellem Washington og Vladimir Putin.

Se Hillary Clintons valg-video her:

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.