Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Russere risikerer at blive dømt som forrædere

Den russiske præsident, Vladimir Putin, vil sende folk 20 år bag tremmer, hvis de har kendskab til statshemmelighed - også hvis de ikke siger noget om den.

Ruslands præsident Vladimir Putin står bag en kontroversiel lov.
Ruslands præsident Vladimir Putin står bag en kontroversiel lov.

RUSLAND: Fortolkningen af begrebet forræderi udvides i den russiske lovgivning. Bag loven, som er en tilføjelse til en ny lov om landsforræderi, der trådte i kraft onsdag, står præsident Vladimir Putin, .

Lovændringen betyder, at enhver russer kan blive smidt i fængsel i op til 20 år, hvis man har kendskab til en »statshemmelighed«, endda selv om man ikke fortæller den til nogen. Det skriver NPR News.

Menneskerettighedsorganisationer har advaret mod loven og forudser, at den kan ramme journalister, personer, der samarbejder med udenlandske organisationer, eller personer, der arbejder tæt sammen med udlændinge.

Ifølge det statslige russiske dagblad, Rossiyskaya Gazeta, vil borgere »rekrutteret af internationale organisationer, som handler imod landets interesser, blive betragtet som forrædere«.

Den uafhængige analytiker af russisk politik, Pavel Salin, siger til The Moscow Times, at det russiske forskermiljø er i opstandelse over lovændringen, fordi enhver med forbindelse til en udlænding kan blive betragtet som forræder.

Præsident Putin underskrev tidligere på året en anden, kontroversiel lov vedtaget af parlamentet. Den stempler alle ikke-statslige organisationer, der får økonomisk hjælp fra udlandet, som »udenlandske agenter«.

Siden 2002 er flere end 20 russere blev fængslet i henhold til loven om forræderi, heriblandt flere forskere, der havde tæt samarbejde med udenlandske organisationer.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.